Politika 06.08.2016.

Radojičić: Reorganizacija Gradske uprave je ključna

ČITANJE: 2 minute

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokata (SNSD) za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da su reorganizacija Gradske uprave, skraćivanje procedura i restruktuisanje gradskog duga među ključnim elementima njegovog izbornog programa.

Predstavljajući izborni program pod nazivom “Banjaluka 2025, za novu fazu razvoja grada”, Radojičić je naglasio da se njegov plan odnosi na period do 2025. godine, a ne samo jedan mandatni period od četiri godine.

Govoreći o dijelu plana u vezi sa radom gradskih vlasti, Radojičić je istakao da će jedna od novina biti uvođenje gradskog arhitekte koji bi planirao dugoročni izgled grada. Uporedo s tim, uvođenjem pejzažnog arhitekte Banjaluka bi zadržala epitet “grada zelenila” i dobila nove parkove i igrališta.

Radojičić je naglasio da je jedan od ključnih elemenata njegovog plana skraćivanje procedura za građane i investitore. Prema njegovim riječima, ovaj plan podrazumijeva da se građevinska dozvola za gradnju individualnog stambenog objekta u Banjaluci, umjesto sadašnjeg prosjeka od sedam mjeseci, dobija za tri mjeseca.

On je dodao da će svi zatečeni predmeti u radu gradskih službi biti popisani, zaključno sa 1. novembrom, te propisani rokove za rješavanje predmeta koji će biti kraći i od zakonskog minimuma za te poslove.

“Predmeti ne smiju biti zarobljeni u ladicama, nego se moraju ekspresno rješavati”, naglasio je Radojičić i dodao da bi, odmah nakon izbora, uslijedila prva reogranizacija odjeljenja u Gradskoj upravi.

U drugoj fazi bi, naglasio je on, nezavisna konsultantska kuća obavila procjenu organizacije gradskih vlasti i javnih preduzeća u nadležnosti Grada nakon čega bi uslijedila nova reogranizacija.

On je najavio da će u Gradskoj upravi uvesti i petogodišnje planiranje ljudskih resursa, čime bi bila stavljena tačka na polemike u vezi sa brojem zaposlenih u gradskoj administraciji.

Nosilac odborničke liste SNSD-a za Skupštinu grada Banjaluka Srđan Amidžić precizirao je da će se ići u pravcu smanjenja poreza na nepokretnosti i umanjenja komunalnih taksi kako bi Banjaluka bila stimulativna za nove investicije.

On je naglasio da je jedan od ključnih zadataka nove vlasti restruktuisanje dugova grada, i to iznalaženjem povoljnijih kreditnih zaduženja i njihovim prolongiranje na duži period otplate.

“Na taj način bi Grad smanjio rate kredita i time nadoknadio očekivano smanjenje budžetske prihoda zbog smanjenja komunalnih taksi i poreza za nepokretnosti. Plan za to je već razrađen do najsitnijih pojedinosti”, rekao je Amidžić.

On je precizirao da će “skuplji” krediti biti zamijenjeni sa onim sa povoljnijim kamatnim stopama, ističući da se o tome već vode razgovori sa najvećim kreditorima.

(ATV)