Vijesti 24.02.2017.

Radojičić: Savjesni kupci da ne kupuju zemljište u blizini Banjalučkog velesajma

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić upozorio je danas savjesne kupce da ne bi trebalo da se upuštaju u kupovinu zemljišta u blizini Banjalučkog velesajma za koje je AD “Građa” dao oglas za prodaju.

Radojičić je rekao novinarima da je riječ o zemljištu u sporu koje Grad smatra svojim vlasništvom.

On je dodao da je gradska administracija upozorila Okružni privredni sud u Banjaluci na pokrenuti postupak prodaje, te da pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove dokazuju vlasništvo nad pomenutim zemljištem, koje, prema njegovoj ocjeni, ne bi smjelo da bude predmet prodaje.

“Nepravosnažnim rješenjem Područne jednice Republičke uprave to je upisano na `Građu` po osnovu navodne privatizacije. Mi tvrdimo da to nije bilo predmet privatizacije, da nije u vezi sa famoznim članom 88a Zakona o privatizaciji i da kao pravni sljedbenik treba da upišemo vlasništvo nad tim česticama”, ocijenio je Radojičić.

Kada je riječ o navodnom mobingu u banjalučkom Centru za socijalni rad, Radojičić je rekao da se ne može govoriti o smjeni direktora te ustanove dok se ne utvrde svi nalazi komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i republičkih inspekcija.

Radojičić je rekao da bi Grad nakon toga mogao da izvrši uvid u Centru za socijalni rad, te da odluku o kadriranju donosi Skupština grada ako se utvrdi da direktor nije postupala u skladu sa nadležnostima i da je bilo zloupotreba.

On je rekao da Grad ne traži nikakve lokacije za banjalučki “Siti mol”.

“Privatni investitori imaju interes i ako ga imaju, praviće ga, a ako nemaju, neće. Razgovaramo s njima o zamjeni lokacija. Nama je lokacija na kojoj je započeta gradnja ‘Siti mola’ interesantna za novu parkovsku površinu i centralno spomen-obilježje poginulim borcima”, dodao je Radojičić.

On je rekao da s tim u vezi treba razgovarati o finansijskom i pravnom aspektu sa obje strane, te da za sada interes postoji.

“Da li ćemo postići konačan dogovor, vidjećemo u narednim mjesecima”, naveo je Radojičić.

On je dodao da je lokacija Paskuline ciglane u ovom momentu interesantna investitorima, te da se o drugim lokacijama eventualno može govoriti na narednoj sjednici Skupštine grada u kontekstu nacrta izmjena većeg broja regulacionih planova u užem gradskom području.

Kada je riječ o građevinskim radovima na stambenom objektu u Jevrejskoj ulici, zbog čega su mjesecima zatvorene obje trake za saobraćaj, Radojičić je rekao da je Grad u toku revizije tih odluka u smislu opravdanosti i vremena trajanja.

Govoreći o problemu boksita u Željezničkoj ulici, Radojičić je rekao da se na toj lokaciji ne vrši nikakav pretovar i utovar pomenute rude, kao i da se poštuju odluke inspekcije o zabrani.

Kada je riječ o kazni Turističkoj organizaciji Banjaluke u vezi sa klizalištem u Parku “Petar Kočić”, Radojičić je naveo da je ta organizacija imala dozvolu do određenog datuma.

“Dozvola nije produžena, pa su dobili kaznu za sve što je prekoračeno”, rekao je Radojičić.

(Srna)