Radojičić i Šeranić poručili građanima da ostanu u svojim kućama

Sedam je novozaraženih virusom kororna u Srpskoj, a ukupno je zaražena 121 osoba, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Juče su uzeti uzorci osobama iz karantina u Gradišci i Šamcu, a u posljednja 24 časa testirano je 75 lica, rekao je ministar.

Sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu, kaže Šeranić.

“Trenutno na UKC imamo 21 osobu, od kojih 10 osoba čeka rezultate testiranja i ove osobe koje su smještene na kliniku su trenutno srednje teške do teške kliničke slike”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šeranić kaže da se radi na tri polja kako bi se spriječilo širenje virusa – sprečava se “uvoz” virusa iz inostranstva, drugom grupom mjera suzbija se širenje virusa unutar zajednice, trećom grupom mjera odnosi se na jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, i to nabavkom respiratora, zaštitne opreme, opremanje dodatnih kapaciteta u okviru bolnica, hirurških sala.

Ministar Šeranić kaže da je veoma važno razdvajanje osoba koje su pozitivne i negativne na virus korona.

“Svi oni koji se nalaze trenutno u karantinu u Gradišci, po proceduri ukoliko imaju pozitivan nalaz upućuje se dalje prema karantinima u lokalnim zajednicama gdje će se dalje ispratiti u narednih 14 dana, naravno u skladu sa promjenom stanja same osobe. One osobe kod kojih se utvrdi da su pozitivne u karantinskom smještaju na granici, bilo da se radi o Gradišci ili Šamcu, biće upućene u karantisnki smještaj gdje se nalaze pozitivne osobe, kao što je to slučaj sa Banjalukom, kojoj će garavitirati sve osobe od Doboja do Novog Grada, a ostale u Đački dom u Bijeljini”, istakao je Šeranić.

U protekla 24 časa u Banjaluci dvije osobe nisu poštovale kućnu izolaciju – nisu pronađene na adresama iz rješenja, prijavljeni su zdravstvenom inspektoru i MUP. U Banjaluci su 83 osobe pozitivne na virus korona, a više od 2.600 ljudi je u kućnoj izolaciji ili u karantinu.

“I pored toga svega ocijenjujemo da je situacija pod kontrolom i da se provode mjere koje su u međuvremenu, u mjesec prethodni dana nalagali gradski i republički štabovi”, naglasio je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

“U narednim danima bićemo primorani da smanjimo broj radnih dana u ambulantama Borkovići, Goleši, Mišin Han, Verići, Paprikovac. Sve informacije o novom rapsoredu rada za ove ambulante biće dostupne građanima na sajtu Doma zdravlja i na sajtu Gradske uprave”, rekla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

I gradoančelnik Radojičić i ministar Šeranić, pozvali su građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja virusa korona, te im poručili da ostanu u svojim kućama, jer je to najpotrebnije u vrijeme pandemije.

(ATV)

ŠERANIĆ: Virus potvrđen kod još 42 osobe u Republici Srpskoj

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 216 uzoraka, prikupljenih u subotu i nedelju, a novi korona virus potvrđen je kod još 42 osobe, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 346 osoba, a od posljedica ove bolesti do sada je preminulo 11

UKC RS: Muškarac (65) iz Laktaša preminuo od korona virusa

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent, muškog pola, kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopštio je UKC RS. Riječ je o šezdesetpetogodišnjem pacijentu iz Laktaša, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od

Servisne informacije za 7. april

Servisne informacije za utorak, 7. april 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se 2 krivična djela. Javni red i mir je narušavan 9 puta, a napravljeno je 9 prekršaja. Bilo je 9 saobraćajnih nezgoda, 1 lice je lakše povrijeđeno, sve

Boris Džonson prebačen na intenzivnu njegu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson prebačen je na intenzivnu njegu, javlja BBC. Dauning strit je potvrdio BBC-ju da je Džonson prebačen na u bolnicu “Sent Tomas” nakon što deset dana simptomi virusa korona nisu popuštali. Prema navodima iz Dauning strita, posljednjih sati simptomi su se pogoršali. Gardijan navodi da je na intenzivnu njegu prebačen iz

CVIJANOVIĆ: Kad dođe vrijeme, procijeniće se da li će biti lokalnih izbora

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je u vrijeme epidemije virusa korona neprimjereno i besmisleno govoriti o tome da li će ili neće u oktobru biti održani lokalni izbori u BiH zbog korona virusa. “Moj stav je da se, uprkos vanrednim okolnostima, u tom smjeru treba krenuti u svu proceduru i pripreme, a

CVIJANOVIĆ: Mjere daju rezultate, neophodna solidarnost svih u Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se epidemiološka situacija u Srpskoj neprekidno prati, te da je zadovoljna mjerama koje su preduzete za prevenciju epidemije virusa korona i činjenicom da je i dalje prisutan linearni rast kada je riječ o broju oboljelih. “Naša strategija preventivnih mjera promijenila se nekoliko puta zato što je to