Vijesti 13.11.2018.

RADOJIČIĆ: Srušiti nedovršeni dio “Palasa”

ČITANJE: 3 minute

Nezavršena postojeća konstrukcija hotela “Palas” ne zadovoljava standarde novih modrenih hotela i treba potpuno da bude srušena, ali vlasnik kompanija “Zepter” još ne pokazuje gotovo nikakav interes za izgradnju novog hotela.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon održanog “Facebook i Twitter časa”, tokom kojeg je odgovarao na pitanja građanima o svim temama u vezi s radom administracije i planovima za budući razvoj grad.

Radojičić je dodao da je Gradska uprava u dvije godine mandata s ovom kompanijom imala nekoliko sastanaka, a da je posljednji bio prije tri mjeseca.

“Oni su na tom sastanku izrazili interes samo za uređenje prizemnog dijela, koji je dijelom parking, a dijelom poslovni prostor, i ne pokazuju gotovo nikakav interes za izgradnju novog hotela”, istakao je Radojičić.

Nedovršeni dio “Palasa” godinama stoji kao ruševina u centru grada, a Radojičić je rekao da kompanija “Zepter” ne pokazuje neko naročito interesovanje da ga sruši i pravi novi hotel.

“Tako mi sad imamo zaista problem u centru grada. Jedno od mogućih rješenja o kojima smo razgovarali, ali nismo još sigurni u pravno- fomalni aspekt, je da se u užem urbanom jezgru uvedu dodatne takse ili naknade za objekte takve vrste koje investitor ili vlasnik iz nekih razloga ne održava”, rekao je Radojičić i istakao da se još nisu odlučili na takav radikalan korak.

Jednočasovno druženje na najpopularnijim društvenim mrežama izazvalo je veliko interesovanje sugrađana, a od oko 200 pristiglih pitanja najveći broj odnosio se na komunalne usluge i saobraćaj.

“Neki od naših sugrađana, na primjer, traže više parkova za pse, ali ima i onih koji traže da se sve to smanji. Ista stvar je i s pitanjem održavanja festivala i manifestacija u gradu. Dok jedan dio traži više festivala, drugi dio traži da se zabrane i da ne bude buke”, istakao je Radojičić.

Dodao je da je teško očekivati da u gradu sa 200.000 stanovnika mogu biti isti stavovi o raznim temama.

“Teško je pomiriti sve stavove, ali gledamo šta bi trebalo da bude jedan širi interes, te grad razvijamo u konceptu modernog evropskog i regionalnog centra. Prema tome, grad mora imati festivale i povremeno na njima buku”, objasnio je Radojičić.

Opet će se kandidovati za gradonačelnika

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da će se ponovo kandidovati na ovu poziciju jer je izabran s Planom razvoja grada “Banjaluka 2025”.

“Ovaj plan podrazumijeva dugotrajne projekte za neke stvari, kao što su Zeleni most, kongresna dvorana, preuređenje centra grada i urbanističke promjene. Potrebno je desetak godina da se u gradu naprave ozbiljne transformacije. Prema tome, moj tim i ja smo spremni i za narednih pet do 10 godina”, istakao je Radojičić.

Dodao je da sve zavisi od političke podrške.

“Vidjećemo kako će to završiti, prvo unutar SNSD-a, ali i kod koalicionih partnera”, rekao je Radojičić.

(Nezavisne)