RADOJIČIĆ: Svi finansijski pokazatelji u „plusu“

Grad Banja Luka i u ovoj finansijskoj godini ostvariće suficit, u trenutku dok je gradski dug na najnižem nivou u posljednjih 10 godina, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Povodom informacije o izvršenju budžeta, Radojičić je naglasio da su gradske finansije stabilne i da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

Radojičić je ocijenio da su ovo dobre godine za naš grad po mnogo osnova, jer je prošle godine, u različite kapitalne projekte, uloženo oko 25 miliona KM.

Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija, s tim da saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti ostaju u fokusu ulaganja – istakao je Radojičić.

Utvrđujemo tačnu površinu prostora zagađenog piralenom

Na području Poslovne zone “Incel” urađeno je više od 80 uzrokovanja zemljišta, što je još uvijek nedovoljno jer se radi o prostoru na 80 hektara, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na 35. sjednici Skupštine grada Banjaluka.

On je pojasnio da je u toku procesu stalnog uzrokovanja da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom.

Pred odbornicima grada na prvoj sjednici gradske skupštine nakon ljetnjih praznika nalaze se 43 tačke dnevnog reda među kojima i  podtačka o zagađenosti zemljišta piralenom u prostoru “Incela” kao i program mjera za otklanjanje posljedica zagađenosti ovog prostora.

Radojičić je rekao da je jedan od koraka i utvrđivanje mjera koje su preduzete ili će tek biti preduzete i da se to radi u nekoliko segmenata.

“Prvo su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugo je prevencija da se ovo ne ponovi, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područija ili zabrane i kontrole djelatnosti”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je treći korak plan remedijacije zemljišta.

“Stručni tim već radi na planu izmještanja zemljišta dok se ne izvrši konačno zbrinjavanje odnosno spaljivanje kontaminiranog zemljišta u posebnim postrojenjima, kojih mi nemamo u RS, jer se zemljište kontaminirano piralenom pali na 1.200 stepeni Celzijusa”, objasnio je Radojičić.

Dodaje da je poseban plan, koji je indirektno povezan sa zagađenjem zemljišta, sveobuhvatna besplatna preventivna zdravstvena zaštita za građane Banjaluke.

“Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi. Ovaj projekat je jedinstven jer će Banjaluka biti prvi grad u RS koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite”, rekao je Radojičić.

Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da postoji koalizija između gradskog inspektorata i republičkog, u kojem gradski inspektorat jasno daje do znanja da je u pitanju ogroman problem, dok sa druge strane republički inspektorat predstavlja sliku kao da se ništa ne dešava.

“Ono što mi izričito tražimo, kao opozicija jeste konkretno registar zagađivača, da se tačno zna baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u gradu Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti ovakvih problema”, rekao je Petković.

(Nezavisne)

ŠERANIĆ: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu. “Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet

ZADOVOLJNI: Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS svakodnevno posjeti oko 500 korisnika

Otvaranjem „Sobe sjećanja na Petra Kočića“ u Biblioteku svakodnevno dolaze posjetioci koji imaju priliku da pogledaju savremenu, interaktivnu postavku, te novi pristup koji su bibliotekari dali tumačenju života i rada ovog velikog pisca. Kako kažu u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, posjetioci pozitivno reaguju i imaju želju da postavku ponovo posjete, da sa sobom

AGENCIJA ZA STATISTIKU: Spoljnotrgovinski deficit BiH osam milijardi maraka

Spoljnotrgovinski robni deficit BiH prošle godine je iznosio nešto više od osam milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 58,9 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Prošlogodišnji izvoz BiH bio je 11,492 milijarde KM, što je za 3,4 odsto manje u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz porastao za 1,2 odsto i iznosio je

Kićo moler oglasom vratio vjeru u ljude! (FOTO)

Moler Kićo iz Banjaluke ponudio je besplatno svoje usluge porodicama sa bolesnom djecom i onima koji imaju četvoro ili više potomaka.  Humani moler je svoju ponudu objavio na popularnoj grupi Oglašavanje Banja Luka na društvenom mreži Facebook, na opšte oduševljenje pratilaca. Ovaj humani Banjalučanin svima nam je još jednom napravio podsjetnik da je naša dužnost

BRANIO SE ĆUTANJEM Darku Goliću predložen pritvor

Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, koji je osumnjičen za obljubu nad nemoćnim licem, predložen je pritvor, potvrdio je njegov advokat Jevto Janković, a odluku će donijeti Osnovni sud u Banjaluci. Prema riječima advokata, Golić je rekao da nije uradio to za šta ga sumnjiče i da rade na tome kako bi

SAŠA KONDIĆ: Neka nam se jave svi kojima je RK “Borac” dužan

Proteklih dana u centru sportske pažnje našao se Rukometni klub Borac m:tel, a povod nisu bili rezultati na terenu, već smjena sportskog direktora Dejana Unčanina što je na površinu izvuklo sve probleme koje “crveno-plavi” imaju sa svojim igračkim legendama. Prvi čovjek Banjalučana Saša Kondić kaže da je svjestan tih problema, ali i da je lično

MILAN TEGELTIJA: Predstavnički dom BiH nije nadređen VSTS-u, mi ih samo informišemo

Nijedan poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na čijem se čelu nalazi Milan Tegeltija. Šef kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je nakon sjednice i glasanja da je