RADOJIČIĆ: Svi finansijski pokazatelji u „plusu“

Grad Banja Luka i u ovoj finansijskoj godini ostvariće suficit, u trenutku dok je gradski dug na najnižem nivou u posljednjih 10 godina, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Povodom informacije o izvršenju budžeta, Radojičić je naglasio da su gradske finansije stabilne i da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

Radojičić je ocijenio da su ovo dobre godine za naš grad po mnogo osnova, jer je prošle godine, u različite kapitalne projekte, uloženo oko 25 miliona KM.

Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija, s tim da saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti ostaju u fokusu ulaganja – istakao je Radojičić.

Utvrđujemo tačnu površinu prostora zagađenog piralenom

Na području Poslovne zone “Incel” urađeno je više od 80 uzrokovanja zemljišta, što je još uvijek nedovoljno jer se radi o prostoru na 80 hektara, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na 35. sjednici Skupštine grada Banjaluka.

On je pojasnio da je u toku procesu stalnog uzrokovanja da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom.

Pred odbornicima grada na prvoj sjednici gradske skupštine nakon ljetnjih praznika nalaze se 43 tačke dnevnog reda među kojima i  podtačka o zagađenosti zemljišta piralenom u prostoru “Incela” kao i program mjera za otklanjanje posljedica zagađenosti ovog prostora.

Radojičić je rekao da je jedan od koraka i utvrđivanje mjera koje su preduzete ili će tek biti preduzete i da se to radi u nekoliko segmenata.

“Prvo su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugo je prevencija da se ovo ne ponovi, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područija ili zabrane i kontrole djelatnosti”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je treći korak plan remedijacije zemljišta.

“Stručni tim već radi na planu izmještanja zemljišta dok se ne izvrši konačno zbrinjavanje odnosno spaljivanje kontaminiranog zemljišta u posebnim postrojenjima, kojih mi nemamo u RS, jer se zemljište kontaminirano piralenom pali na 1.200 stepeni Celzijusa”, objasnio je Radojičić.

Dodaje da je poseban plan, koji je indirektno povezan sa zagađenjem zemljišta, sveobuhvatna besplatna preventivna zdravstvena zaštita za građane Banjaluke.

“Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi. Ovaj projekat je jedinstven jer će Banjaluka biti prvi grad u RS koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite”, rekao je Radojičić.

Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da postoji koalizija između gradskog inspektorata i republičkog, u kojem gradski inspektorat jasno daje do znanja da je u pitanju ogroman problem, dok sa druge strane republički inspektorat predstavlja sliku kao da se ništa ne dešava.

“Ono što mi izričito tražimo, kao opozicija jeste konkretno registar zagađivača, da se tačno zna baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u gradu Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti ovakvih problema”, rekao je Petković.

(Nezavisne)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo