RADOJIČIĆ: Svi finansijski pokazatelji u „plusu“

Grad Banja Luka i u ovoj finansijskoj godini ostvariće suficit, u trenutku dok je gradski dug na najnižem nivou u posljednjih 10 godina, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Povodom informacije o izvršenju budžeta, Radojičić je naglasio da su gradske finansije stabilne i da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

Radojičić je ocijenio da su ovo dobre godine za naš grad po mnogo osnova, jer je prošle godine, u različite kapitalne projekte, uloženo oko 25 miliona KM.

Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija, s tim da saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti ostaju u fokusu ulaganja – istakao je Radojičić.

Utvrđujemo tačnu površinu prostora zagađenog piralenom

Na području Poslovne zone “Incel” urađeno je više od 80 uzrokovanja zemljišta, što je još uvijek nedovoljno jer se radi o prostoru na 80 hektara, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na 35. sjednici Skupštine grada Banjaluka.

On je pojasnio da je u toku procesu stalnog uzrokovanja da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom.

Pred odbornicima grada na prvoj sjednici gradske skupštine nakon ljetnjih praznika nalaze se 43 tačke dnevnog reda među kojima i  podtačka o zagađenosti zemljišta piralenom u prostoru “Incela” kao i program mjera za otklanjanje posljedica zagađenosti ovog prostora.

Radojičić je rekao da je jedan od koraka i utvrđivanje mjera koje su preduzete ili će tek biti preduzete i da se to radi u nekoliko segmenata.

“Prvo su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugo je prevencija da se ovo ne ponovi, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područija ili zabrane i kontrole djelatnosti”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je treći korak plan remedijacije zemljišta.

“Stručni tim već radi na planu izmještanja zemljišta dok se ne izvrši konačno zbrinjavanje odnosno spaljivanje kontaminiranog zemljišta u posebnim postrojenjima, kojih mi nemamo u RS, jer se zemljište kontaminirano piralenom pali na 1.200 stepeni Celzijusa”, objasnio je Radojičić.

Dodaje da je poseban plan, koji je indirektno povezan sa zagađenjem zemljišta, sveobuhvatna besplatna preventivna zdravstvena zaštita za građane Banjaluke.

“Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi. Ovaj projekat je jedinstven jer će Banjaluka biti prvi grad u RS koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite”, rekao je Radojičić.

Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da postoji koalizija između gradskog inspektorata i republičkog, u kojem gradski inspektorat jasno daje do znanja da je u pitanju ogroman problem, dok sa druge strane republički inspektorat predstavlja sliku kao da se ništa ne dešava.

“Ono što mi izričito tražimo, kao opozicija jeste konkretno registar zagađivača, da se tačno zna baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u gradu Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti ovakvih problema”, rekao je Petković.

(Nezavisne)

HBO besplatno strimuje filmove i serije

Kako napori da se uspori širenje virusa korona podstičući socijalno distanciranje i dalje traju, “HBO” je otvorio svoju biblioteku za besplatno gledanje. Na njihovoj platformi naime, nije sve dostupno, oni koji nisu pretplatnici još uvijek ne mogu da gledaju seriju “Game of Thrones”, što će vjerovatno razočarati mnoge. Međutim, čitav niz serija poput “The Wire”,

Banjalučki vatrogasci se aplauzom zahvalili medicinarima (VIDEO)

Vatrogasna brigada Banjaluka večeras je aplauzom izrazila podršku svim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj. ”Mi koji se bavimo teškim poslom u potpunosti razumijemo vaš napor koji u ovom trenutku ulažete radi svih nas. Ovo je naš skromni doprinos vašoj borbi. Želimo da kažemo da niste sami a ostalim građanima da poručimo ostanite u svojim domovima

Prekršene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta

Kršila se i odluka o napuštanju mjesta prebivališta koja je trajala od juče u podne do večeras u 18 časova. Samo juče je bilo 57 onih koji je nisu ispoštovali pa su, shodno tome, i sankcionisani – moraće da plate od 500 do 1.500 maraka. Koliko je lica danas prekršilo odredbu, MUP će da saopšti

SZO: Sve više i više mladih ima jako teške simptome

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da širom svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom. “Vidimo sve više i više mlađih osoba koje imaju teške simptome”, rekla je doktorica Maria Van Kerkhove, voditeljica Odjela za emergentne bolesti i zoonozu WHO-a na konferenciji za novinare u Ženevi, a prenosi CNBC. “Prema

U Ribniku ulice puste, a mještani oprezni

Otkako je virus stigao u Ribnik, u kuće se zatvorilo i staro i mlado. U opštini na istoimenoj rijeci registrovana su četiri slučaja oboljelih, a Kovid 19 odnio je jedan život i to je bio prvi smrtni slučaj registrovan u Republici Srpskoj. Da je situacija ozbiljna, Ribničani su shvatili onda kada je stigla vijest da

BROJ ŽRTAVA VIRUSA KORONA U BIH PORASTAO NA 23: Preminule osobe u Sarajevu i Bihaću

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je tokom današnjeg obraćanja javnosti da je na području Federacije BiH do sada zabilježeno 16 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa i da je posljednji slučaj zabilježen na području Bihaća. Također, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je još jedan smrtni slučaj u Sarajevu.

Držite rastojanje od frižidera – dovoljno je dva metra

​U izolaciji se poštuju mnoga pravila, ali najsvežije koje kruži društvenim mrežama glasi: obavezno rastojanje od frižidera dva metra. Razumljivo, jer kada punom frižideru dodamo sate nervoze i dokolice, jasno je da smo u plusu. Ali samo kada je riječ o kilogramima. To ne znači da treba da zaboravite na hranu. Naprotiv, ona je poželjna