Vijesti 12.09.2019.

RADOJIČIĆ: Svi finansijski pokazatelji u „plusu“

ČITANJE: 3 minute

Grad Banja Luka i u ovoj finansijskoj godini ostvariće suficit, u trenutku dok je gradski dug na najnižem nivou u posljednjih 10 godina, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Povodom informacije o izvršenju budžeta, Radojičić je naglasio da su gradske finansije stabilne i da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

Radojičić je ocijenio da su ovo dobre godine za naš grad po mnogo osnova, jer je prošle godine, u različite kapitalne projekte, uloženo oko 25 miliona KM.

Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija, s tim da saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti ostaju u fokusu ulaganja – istakao je Radojičić.

Utvrđujemo tačnu površinu prostora zagađenog piralenom

Na području Poslovne zone “Incel” urađeno je više od 80 uzrokovanja zemljišta, što je još uvijek nedovoljno jer se radi o prostoru na 80 hektara, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na 35. sjednici Skupštine grada Banjaluka.

On je pojasnio da je u toku procesu stalnog uzrokovanja da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom.

Pred odbornicima grada na prvoj sjednici gradske skupštine nakon ljetnjih praznika nalaze se 43 tačke dnevnog reda među kojima i  podtačka o zagađenosti zemljišta piralenom u prostoru “Incela” kao i program mjera za otklanjanje posljedica zagađenosti ovog prostora.

Radojičić je rekao da je jedan od koraka i utvrđivanje mjera koje su preduzete ili će tek biti preduzete i da se to radi u nekoliko segmenata.

“Prvo su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugo je prevencija da se ovo ne ponovi, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područija ili zabrane i kontrole djelatnosti”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je treći korak plan remedijacije zemljišta.

“Stručni tim već radi na planu izmještanja zemljišta dok se ne izvrši konačno zbrinjavanje odnosno spaljivanje kontaminiranog zemljišta u posebnim postrojenjima, kojih mi nemamo u RS, jer se zemljište kontaminirano piralenom pali na 1.200 stepeni Celzijusa”, objasnio je Radojičić.

Dodaje da je poseban plan, koji je indirektno povezan sa zagađenjem zemljišta, sveobuhvatna besplatna preventivna zdravstvena zaštita za građane Banjaluke.

“Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi. Ovaj projekat je jedinstven jer će Banjaluka biti prvi grad u RS koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite”, rekao je Radojičić.

Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da postoji koalizija između gradskog inspektorata i republičkog, u kojem gradski inspektorat jasno daje do znanja da je u pitanju ogroman problem, dok sa druge strane republički inspektorat predstavlja sliku kao da se ništa ne dešava.

“Ono što mi izričito tražimo, kao opozicija jeste konkretno registar zagađivača, da se tačno zna baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u gradu Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti ovakvih problema”, rekao je Petković.

(Nezavisne)