RADOJIČIĆ: Svi finansijski pokazatelji u „plusu“

Grad Banja Luka i u ovoj finansijskoj godini ostvariće suficit, u trenutku dok je gradski dug na najnižem nivou u posljednjih 10 godina, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Povodom informacije o izvršenju budžeta, Radojičić je naglasio da su gradske finansije stabilne i da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

Radojičić je ocijenio da su ovo dobre godine za naš grad po mnogo osnova, jer je prošle godine, u različite kapitalne projekte, uloženo oko 25 miliona KM.

Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija, s tim da saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti ostaju u fokusu ulaganja – istakao je Radojičić.

Utvrđujemo tačnu površinu prostora zagađenog piralenom

Na području Poslovne zone “Incel” urađeno je više od 80 uzrokovanja zemljišta, što je još uvijek nedovoljno jer se radi o prostoru na 80 hektara, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, na 35. sjednici Skupštine grada Banjaluka.

On je pojasnio da je u toku procesu stalnog uzrokovanja da bi se utvrdila tačna površina prostora zagađenog piralenom.

Pred odbornicima grada na prvoj sjednici gradske skupštine nakon ljetnjih praznika nalaze se 43 tačke dnevnog reda među kojima i  podtačka o zagađenosti zemljišta piralenom u prostoru “Incela” kao i program mjera za otklanjanje posljedica zagađenosti ovog prostora.

Radojičić je rekao da je jedan od koraka i utvrđivanje mjera koje su preduzete ili će tek biti preduzete i da se to radi u nekoliko segmenata.

“Prvo su istražne radnje da se vidi ko je šta tačno radio na tom području. Drugo je prevencija da se ovo ne ponovi, a to su mjere zabrane ograđivanja pojedinih područija ili zabrane i kontrole djelatnosti”, kazao je Radojičić.

Istakao je da je treći korak plan remedijacije zemljišta.

“Stručni tim već radi na planu izmještanja zemljišta dok se ne izvrši konačno zbrinjavanje odnosno spaljivanje kontaminiranog zemljišta u posebnim postrojenjima, kojih mi nemamo u RS, jer se zemljište kontaminirano piralenom pali na 1.200 stepeni Celzijusa”, objasnio je Radojičić.

Dodaje da je poseban plan, koji je indirektno povezan sa zagađenjem zemljišta, sveobuhvatna besplatna preventivna zdravstvena zaštita za građane Banjaluke.

“Incel je otvorio primarno pitanje o zdravlju ljudi. Ovaj projekat je jedinstven jer će Banjaluka biti prvi grad u RS koji će imati ovakav vid preventivne zdravstvene zaštite”, rekao je Radojičić.

Aleksandar Petković, odbornik u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da postoji koalizija između gradskog inspektorata i republičkog, u kojem gradski inspektorat jasno daje do znanja da je u pitanju ogroman problem, dok sa druge strane republički inspektorat predstavlja sliku kao da se ništa ne dešava.

“Ono što mi izričito tražimo, kao opozicija jeste konkretno registar zagađivača, da se tačno zna baza podataka gdje se nalaze otrovne materije u gradu Banjaluci kako ne bi imali u budućnosti ovakvih problema”, rekao je Petković.

(Nezavisne)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i