Politika 06.07.2016.

Radojičić: Treba smanjiti porez na nepokretnosti

ČITANJE: 1 minuta

Kandidat SNSD-a, DNS-a i SP-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić smatra da je u Banjaluci potrebno preispitati raspored zona i smanjiti iznose prema kojima se u tim zonama naplaćuje porez na nepokretnosti, te smanjiti i druge naknade radi podsticanja stambene gradnje.

Radojičić je rekao da u užoj gradskoj zoni treba pojačati kontrole naplate s obzirom na to da postoje informacije o nekretninama koje nisu evidentirane i na koje se ne plaća porez.

“Kad je riječ o različitim komunalnim taksama i naknadama za nepokretnosti u gradu, moj prijedlog biće da se razmotri smanjenje određenih stopa na period od dvije do tri godine da bi se podstakla stambena gradnja”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da gradski budžet ima problem punjenja indirektnim porezima i da će tek imati problem sa prihodima ukoliko ne budu obezbijeđeni domaći izvori i to bez povećanja poreza, a uz podsticanje stambene gradnje.

“Treba razmotriti kontrolu, širi obuhvat, naplatu prihoda, a stope mogu biti manje bar u periodu od tri godine radi podsticanja stambene gradnje”, rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je okvirna stopa poreza na nepokretnosti određena zakonom, a da lokalne vlasti mogu da donose tačan iznos stope.

(SRNA)