Vijesti 06.03.2017.

Radojičić: U aprilu moguć novi prijedlog grba Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić očekuje da bi na sjednici Skupštine grada u aprilu mogao da bude predložen novi grb Banjaluke.

“Ponovo je pokrenut postupak za rješenje problema grba grada Banjaluka. Ustavni sud Republike Srpske prije četiri godine oglasio je neustavnim grb grada”, podsjetio je Radojičić danas u izjavi novinarima u pauzi sjednice Skupštine grada Banjaluka.

Radojičić je napomenuo da su bila tri neuspjela pokušaja, te da je ovo četvrti pokušaj za izradu novog grba Banjaluke, za koji se nada da će biti uspješan.

prijedlog grba

“Nakon što su dva konkursa bila neuspješna, odlučio sam se za direktan poziv beogradskom heraldičaru Dragomir Acoviću da pripremi nekoliko prijedloga idejnih rješenja. Formirana je i stručna komisija koja treba da pomogne oko priprema prijedloga i trenutno smo u fazi potpisivanja ugovora o javnoj nabavci”, istakao je Radojičić.

Govoreći o građenju nove toplane na drvo, Radojičić je rekao da bi ovaj objekat trebalo da bude izgrađen na prostoru pored sadašnje “Toplane”, ali da postojeća “Toplana” na mazut ne bi bila ugašena, već bi u ekstremnim uslovima bila uključena i radila kao rezervno postrojenje.

Komentarišući programe finansiranja kulture i sporta u gradu Banjaluka o kojima danas raspravlja Skupština grada, Radojičić je rekao da postoji nerealno veliki broj novih klubova, te da grad Banjaluka trenutno ima više od 70 sportskih klubova na finansiranju i sufinansiranju.

On je rekao da grad Banjaluka u ovoj godini ima u planu izgradnju nove sportske dvorane na lokaciji bivšeg šoping centra.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u gradskoj upravi Banjaluke Natalija Trivić rekla je novinarima da je u ovoj godini 150.000 KM namijenjeno za održavanje kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija i 180.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac rekla je novinarima da su ovogodišnja predviđena sredstva za kulturu nedovoljna, ističući da je glavni problem što nema jasne strategije kulture u gradu Banjaluka.

(Srna)