Vijesti 16.03.2016.

Radojičić: Ukidanje privatnih fakulteta neće rješiti problem lošeg obrazovanja

ČITANJE: 2 minute
igor radojicic
Poslanik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da onemogućivanje privatnim fakultetima u Republici Srpskoj da osnuju studijske programe prava, pedagogije i medicine, neće riješiti problem ako se zabrana bude odnosila samo na teritoriju Republike Srpske.

Tokom parlamentarne rasprave o Strategiji razvoja obrazovanja RS, kojom je predviđena zabrana osnivanja ovih studija, Radojičić je ukazao da bi se time samo omogućio „uvoz“ onih koji bi te studije završili u Federaciji, Brčko Distriktu ili Srbiji.

On je ocijenio da je primarni problem kvalitet samog nastavnog procesa, bilo da je riječ o privatnim ili državnim fakultetima.

– Drugim riječima, ovim prijedlogom će se zatvoriti vrata, a širom ostaviti otvoreni prozori i garažna vrata! Prije usvajanja ovog dokumenta, moramo znati da je RS dio jedinstvenog prostora kad je u pitanju priznavanje diploma, što se odnosi i na FBiH, Brčko Distrikt i Srbiju. Ako to u Banjaluci onemogućimo, oni će prijeći Vlašić i otići u Travnik da to urade – kazao je Radojičić.

On je uložio danas čak 19 amandmana na predloženi tekst Strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske, koji je žestoko kritikovao i ranije, kad je ovaj dokument bio u fazi nacrta.

Radojičić je izrazio žaljenje što amandmani poslaničkog kluba SNSD-a, koji su uloženi dok je ovaj strateški dokument bio u fazi nacrta, uglavnom nisu uvaženi.

– Očigledno je da nije bilo prevelike spremnosti da se razmišlja o potpuno novom pristupu obrazovanju – kazao je Radojičić.

Tokom parlamentarne rasprave, Radojičić je ukazao da je naš obrazovni sistem u osnovnom obrazovanju i dalje zasnovan na principu na preobimnom nastavnom gradivu i njegovoj pukoj reprodukciji. On je kazao da se, umjesto toga, sistem treba usmjeravati u pravcu njegovanja kritičkog mišljenja i razvijanja invidualnih sposobnosti učenika.

On se založio da se mala matura u osnovne škole uvede u školski sistem samo  ako postoji tačno definisan cilj šta se time želi postići.

– Ako tačno i konkretno znamo čemu to uopšte služi, onda je treba i uvesti, a ne da nam se desi da škola završava u junu, a mala matura se uvede u aprilu i da pritom niko i ne zna šta su kriterijumi za upis u srednju školu – kazao je Radojičić.

Predstavljajući uložene amandmane, Radojičić je kazao da se jedan od ključnih odnosi na redukciju obimnih nastavnih planova i programa, ujedno i zahtjevajući da se u konačnom tekstu Strategije nađe i fond za talentovanu djecu, koji bi dugoročno uticao na što manji „odliv mozgova“.

On je ukazao i na propuste u sistemu srednjoškolskog obrazovanja, ističući da je sistem struktuisan tako da djeca, nakon 13 godina provedenih u školskim klupama, ne znaju za koju profesiju će se opredijeliti.

(Banjaluka.net)