Vijesti 29.05.2019.

RADOJIČIĆ: Voda ispravna za piće

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće, te da nadležne službe vrše redovnu kontrolu i pojačan nadzor nakon posljednjih poplava i organskog cvjetanja algi koji pokazuju da nema promjene njenog kvaliteta.

Da podsjetimo, proteklih nekoliko dana na društvenim mrežama širile su se dezinformacije da voda iz banjalučkog Vodovoda nije ispravna za piće.

Čak su se javile informacije i da su neki banjalučki vrtići dobili dopis da ne koriste vodu, što se ispostavilo kao netačno.

Radojičić je istakao da se juče dogodilo nešto što bi se moglo nazvati ružnom kampanjom, te da možda ima posla i za policijske organe da utvrde koje je produkovao netačne informacije.

“Mogu biti identifikovane grupe koje su putem društvenih mreža organizovano izazvale i širile nemir među građanima. Voda u gradskom vodoovodu je pod redovnom, a sada i pojačanom kontrolom nakon poplava i organskog cvjetanja algi na području Bočca i nije bilo promjena u njenom kvalitetu”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Govoreći o zagađenju u Poslovnoj zoni “Incel”, Radojičić je rekao da inspekcija radi bez prestanka.

“U prostoru bivšeg “Incela” se nalazi više od 60 subjekata i treba preći cijeli teren. Inspekcija kontroliše jedan po jedan subjekat, a tamo gdje nađu određene nepravilnosti ili upozuoravajuće stvari nalaže mjere. Ukoliko bude potrebno preduzeti veće zahvate, biće neophodna saradnja sa republičkim institucijama”, istakao je Radojičić.

On je rekao da će vjerovatno najviše posla biti da bude angažovana ovlaštena kvalifikovana kuća za mjerenje da bi imali stručan pristup.

“Ako je riječ samo o priralenu, onda nema mnogo onih koji su stručni i ovlašteni da vrše kvalitetna mjerenja. Ima još mnogo posla i u ovom momentu su pripmarni inspekcijski nadzor i nalaganje mjera”, naglasio je Radojičić.

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta je izbio požar kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije.

(Srna)