Vijesti 01.03.2017.

Radojičić za izgradnju nove toplane na drvo

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Igor Radojičić pozvao je odbornike na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada da na narednom zasjedanju podrže izgradnju nove toplane na drvnu sječku.

– Imamo ludu ideju da ona bude završena u toku ove godine. Nemamo prirodni gas, ni ugalj, ni termalne vode kao energent, već samo drvo. Imamo i hroničan problem “Toplane”, koja je 85 miliona KM u minusu, radi na mazut i ne može da funkcioniše. Moramo to riješiti u ovoj građevinskoj sezoni. Biće objavljen javni poziv na kojem ćemo pronaći strateškog partnera – kazao je Radojičić u pauzi skupštinskog zasjedanja.

Dodao je da će se o datumu održavanja Skupštine, na kojoj će biti raspravljano o sudbini “Toplane”, dogovarati sutra na kolegijumu.

Radojičić je na pitanje da li ima informaciju da su istražni organi sprovodili istragu u “Toplani” u vezi sa bankarskom garancijom koju su dobili od grada, rekao da se gradu niko nije javljao i da odgovor treba tražiti u “Toplani”.

Napomenuo je da je formirao komisiju koja treba da riješi pitanje izgleda novog grba grada.

– Direktno ćemo pozvati profesora Dragomira Acovića iz Beograda, koji je bio angažovan na pripremi grba RS, da ponudi idejno rješenje. Želio bih da se prije Dana grada taj prijedlog nađe pred odbornicima – kazao je Radojičić.

Na jučerašnjem zasjedanju gradskog parlamenta imenovan je drugi potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić iz reda nacionalnih manjina.

Komentarišući inicijativu nezavisnog odbornika Zorana Talića da bude održana posebna sjednica Skupštine grada na kojoj bi bio razmatran problem gradskog zemljišta oko kojeg se vode sudski sporovi, poput onog na staroj autobuskoj stanici u centru grada, parcele kod “Velesajma” i drugih, Radojičić je rekao da nema potrebe za posebnu sjednicu.

– Tim problemom se bave pravna služba, Pravobranilaštvo, gradonačelnik i Geodetska uprava. Skupština grada o tom pitanju ne može ništa da učini – kazao je Radojičić.

Kolegijum Skupštine je zasjedao u pauzi sjednice i tada je odlučeno da sa dnevnog reda bude povučen etički kodeks. To je učinjeno nakon jednočasovne diskusije u kojoj je veći broj odbornika insistirao da ova tačka bude vraćena na doradu.

Predsjednik Skupštine Budimir Balaban je rekao da će predsjednik Kluba odbornika NDP-a biti Vladimir Mirošljević, a njegov zamjenik Dragan Talić.

– Odbornici Zoran Talić i Tatjana Čičić-Odžaković obavijestili su Skupštinu grada da su istupili iz PDP-a i da će od ove sjednice djelovati kao nezavisni odbornici – kazao je Balaban.

ZIBL

Gradonačelnik Radojičić je rekao da je formirana komisija kojoj je dat redoslijed zadataka kojima se moraju pozabaviti kada je u pitanju Zavod za izgradnju Banjaluka.

– Prvo je pitanje imovine ZIBL-a, drugo unutrašnja reorganizacija koja uključuje finansiranje i treće buduća uloga ZIBL-a, koji se mora reorganizovati i finansijski restrukturisati i riješiti problem starih dugova i viška zaposlenih i naći svoje mjesto na tržištu – istakao je Radojičić.

(glassrpske.com)