Vijesti 30.04.2018.

RADOJIČIĆ: Zahvaljujući podsticajima Grada otvoreno 150 novih radnih mjesta

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, izjavio je danas da je na području grada u prošloj godini otvoreno 150 novih radnih mjesta, zahvaljujući gradskim podsticajima u iznosu od 700.000 KM.

Nakon današnje sjednice Savjeta za ekonomska pitanja i razvoj, Radojičić je najavio da će se pred gradskom Skupštinom naći novi program podsticaja, koji, između ostalog, uključuje nastavak podrške za preduzetnike koji će se moći kandidovati za podsticaje ako su tokom ove godine započeli djelatnost.

– Pored toga, nastavljamo i program sufinansiranja nabavke osnovnih sredstava za što je bilo najviše interesovanja, kao i program prekvalifikacije i dokvalifikacije radne snage – rekao je Radojičić.

Najviše pažnje na sjednici ovog savjeta, izazvala je ideja o programu kroz koji bi privrednici podržali opremanje srednjih stručnih škola, a što bi rezultiralo kvalitetnijom praktičnom nastavom u srednjim školama.

Radojičić je naglasio da se intenzivno razmišlja o tome kako riješiti pitanje debalansu na tržištu radne snage, pošto, i pored podatka o 10.000 nezaposlenih, na tržištu rada postoji velika nestašica proizvodnih zanimanja.

– Iz tog razloga, razmišlja se o novim podsticajima, koji bi podrazumijevali podršku srednjim stručnim školama u nabavci opreme za stručna znanja. U fazi smo koncipiranja ideje da se indirektno, preko srednjih škola, pomogne procesu kvalifikacije i prekvalifikacije. Ta linija podsticaja bi bila interesantna za privredu, jer im trebaju određene vrste zanimanja, a učenici bi u toku srednje škole dobili kvalitetnu praktičnu nastavu. U naredne dvije do tri sedmice biće organizovan sastanak poslodavaca i predstavnika srednjih škola, Grada i Zavoda za zapošljavanje, na kojem će biti riječi o ovoj temi. Ako bismo preduzetnike uključili u ovaj proces, kroz akciju društveno odgovornih kompanija, možda bismo mogli ići u proces ozbiljnijeg opremanja srednjih stručnih škola – zaključio je Radojičić.