Politika 15.03.2017.

Radojičić: Zamjenom energenta u Toplani u gubitku samo naftni lobi

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da će naftni lobi biti jedini gubitnik zbog planirane zamjene energenta banjalučke “Toplane” i da je to osnovni razlog zašto se u javnosti osporava upotreba drvne sječke, kao primarnog energenta budućeg postrojenja ovog preduzeća.

“Naftni lobi aktivno agituje i pokušava da banalizuje gradnju nove Toplane na drvnu sječku, sa osnovnim ciljem da, nastavljajući prodaju mazuta izvlači na desetine miliona KM iz Banjaluke”, rekao je Radojičić uoči današnje sjednice Skupštine grada, na kojoj će se naći prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera za gradnju novog postrojenja Toplane.

Radojičić je rekao da bi Skupština grada danas, nakon višegodišnjeg odgađanja, trebala donijeti veoma važnu odluku u vezi sa “Toplanom”, koja se najvećim dijelom zbog mazuta kao veoma skupog energenta, suočava sa nepodnošljivim gubicima od 85 miliona KM.

On je naglasio da će najveći dobitnici današnje odluke banjalučkog parlamenta biti građani Banjaluke koji će, izgradnjom novog postrojenja na drvnu sječku, dobiti pouzdan, dvadesetčetvoročasovni režim grijanja.

Prema njegovim riječima, izgradnja novog postrojanja imaće ogroman uticaj i na budžet grada, pošto su gradske vlasti zbog stanja u “Toplani”, prinuđene da svake godine izdvajaju na milione KM za nabavku skupog mazuta iz inostranstva.

“Svake godine, dajemo pare za mazut, koje odlaze u `dim`. S druge strane, investicijom u novo postrojenje na drvnu sječku dobićemo profitabilno preduzeće koje će vraćati uloženi novac, a ne svake godine ulagati nove milione u rupu bez dna”, rekao je Radojičić.

On je dodao da je nova gradska administracija odlučna u namjeri i da razdvoji vraćanje nagomilanih dugova “Toplane” od trajnog rješenja problema centralnog grijanja u Banjaluci.

“Nama je primarni interes građana, a ne bilo kakvih lobija, dakle da grad dobije stabilan i pouzdan sistem grijanja”, naglasio je Radojičić.

Pred banjalučkom skupštinom danas je prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za izbor strateškog partnera koji bi, u saradnji sa gradom, već ove sezone sagradio novo postrojenje “Toplane” koje bi koristilo drvnu sječku, kao dostupniji i jeftiniji energent umjesto mazuta.

Javnim pozivom predviđena je izgradnja novog postrojenja instalisane snage od najmanje 49 megavata.

Banjalučka “Toplana” trenutno je opterećena sa dugovima koji premašuju 85 miliona KM, a po tvrdnjama rukovodstva ovog preduzeća, glavni krivac za dugove je upravo skupi mazut.

(Agencije)