Vijesti 12.09.2018.

RADOJIČIĆ: Života, posla i novca ima – i poslije izbora

ČITANJE: 7 minuta

Ili imate novca u gradskoj kasi ili nemate. Mi sve svoje obaveze plaćamo. Nemamo kašnjenja ni prema dobavljačima ni prema izvođačima. Ipak, prvih šest mjeseci nisu relevantni u smislu mnogobrojnih projekta, jer je najčešće u prvom i drugom kvartalu to vrijeme u kojem se počinju realizovati projekti. Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić gostujući u emisiji Banjalučka hronika na Elta televiziji.

„Da ne ureknem, stanje u kasi je dobro. Prošlu godinu smo završili sa suficitom od 9 miliona KM i pored puno posloa koje smo radili u ovom gradu. Taj suficit iz prošle godine je iskorišten za mnoge druge projekte u ovoj godini. U prvih šest mjeseci ove godine ostvarili smo suficit od 12 miliona KM. To su sve čiste cifre. Ipak, tek krajem godine moći će da se svedu računi. Sve ono što se ove godine radi, pokriveno je sa novcem i sa budžetom. Vjerujem da ćemo na kraju godine imati pozitivan finansijski rezultat”, ističe gradonačelnik Banjaluke

Radojičić navodi kako se puno projekata trentuno realizuje.  Ipak, problem kod svih, a naročito onih koji se tiču infrastrukture jeste nedostatak kvalifikovane radne snage. I to brine.

„Vidljiv je nedostatak radne snage, pogotovo kod građevinske operative. Malo koja firma se odlučuje da prihvati više poslova. Zadnjih par dana imali smo nekoliko javnih poziva koji su pali, jer se niko nije javio. Za vodovod Rekavice – Banjica niko se nije javio, kao ni za kanalizaciju na  Lauš. Ti tenderi se ponavljaju. Ući će u jesen ili i zimu. Obim posla je izuzetno velik u ovoj godini. Samo 18 vodovoda, 19 škola, 6 kružnih raskrsnica, dosta kilometara puteva, jedan most, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, Banski dvor, četiri vrtića i još mnogo toga. S druge strane, rastu cijene. Raste cijena radne snage. Sada se nama na tenderima javljaju znatno veće cijene od onih poslednjih. To je veliki problem”, zaključuje Radojičić.

Govoreći o realizovanim projektima kao i onim koji nas tek očekuju, Radojičić kao najrupniji izdvaja izgradnju Zelenog mosta. Radovi su u toku. Rok za završetak radova je kraj godine. Pored toga, ove godine se  radi se i na izgradnji nekoliko kružnih raksrsnica.

„Šest kružnih rakrsnica, možda čak i sedam. Čeka se završetak tendera za kružni tok kod Delta Šopinga a nakon toga slijedi tender za kružni tok kod Sirana na Laušu. Mislim da ćemo do kraja godine imati i sedmi tender, a to je kružna raskrsnica iznad SUPA i Suda. Pored toga, radi se i na nizu samih saobraćajnica. Ovih dana čekamo tender za nastavak Istočnog tranzita. To je posao koji ove godine moramo raditi. U toku su radovi u Česmi, u Ulici Petra Velikog, tu smo imali dosta problema, i do kraja septembra treba da budu završeni. Završen je i put u Priječanima. Slijedi nam do kraja godine početak radova i javni tender puta u Šargovcu u vrijednosti od milion KM. Sa Putevima RS imamo raspravu oko puta za Čokore. Uz sve to, ima još niz manjih saobraćajnica, otprilike njih trinaest”, dodaje gradonačelnik.

Radi se i na 18 vodovoda u gradu Banjaluci. Najviažniji projekat je svakako – Crno vrelo, ističe prvi čovjek grada.   „Voda sa Crnog vrela mogla bi poteći u narednih 10 dana.To je najveći posao. Idući godina imamo desetine kilometara vodovodne mreže, sve do Prijedora.”

Osim na infrastrukturi, puno se  radi se na prostornom planiranju ističe banjalučki gradonačelnik. Najatraktivnije područje koje je svakao privuklo veliku pažnju jeste uži centar grada Banjaluka. Ponovljeni nacrt je usvojen na posljednjoj, 25. sjednici Skupštine grada.

„Sa njim sam još više zadovoljan. Bilo je dosta korisnih prijedloga sa javne rasprave. Ljudi se najviše bune na betoniranje. Želja nam je da do kraja godine usvojimo konačan regulacioni plan. Ono što bi narednih godina trebalo da bude najvidljivije je jedna urbana transformacija samog centra grada, koja bi se protezala od Stare autobuske stanice, preko parkinga kod Muzeja Savremene Umjetnosti, preko Hrama i spomenika Banu Milosavljeviću, do novog spomenika borcima odbrambeno – otadžbinskog rata. To bi bila velika urbana transformacija. Cilj je da se dobije što više pješačkih zona, zelenih površina, parkova, da dobijemo više kružnih tokova”, ističe gradonačelnik Banjaluke.

Ova gradska administracija pokušava riješiti i problem izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Radiće se, po svemu sudeći, fazno, ističe banjalučki gradonačelnik.

„Idejni projekat rješenja kanalizacije u gradu Banjaluci, procjenjuje se na 100 miliona KM, sa gradnjom velikog postrojenja u Trapistima, koje bi vršilo preradu i samo održavanje tog postrojenja. To su izuzetno skupa postrojenja za predau, a skupo je i njihovo održavanje. I oni koji naprave, kao što je Bihać i Mostar imaju velikih finansijskih problema u održavanju. Sada razmatramo da li je to moguće razbiti na podsisteme, jer taj jedan megasistem je preksku”

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav, i stav Gradske uprave, na planiranu gradnju Hidroelektrana na Vrbasu, konkretno HE Krupa niska, čemu se žestoko usprotivio nevladin sektor, banjalučki gradonačelnik odgovara:  Svoj konačan stav Gradska administracija nije još dala. I dodaje:

„Mišljenja su podjeljena. Jedni su dali saglasnost, drugi ne. Sa aspekta energetske održivosti postoji mnog opravdanih razloga da se grade novi energetski objekti na ovom prostoru. Sa druge strane, svi oni koji se bave zaštitom životne okoline su izričito protiv, jer se narušava režim vode, narušava se prirodno stanište biljnog i životinjskog svijeta, narušava se sistem vjetrova, te dolazi do promjena mikroklime. Imate dva skupa mišljenja.”

Gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA TV, Radojičić ističe da se trenutno sanira ili već sanirano,  čak 19 školskih objekata, da se radi se na izgradnji novih vrtića, a nastavljena je i jedna od ljepših akcija zgradnje i adaptacije dječijih igrališta. Sve to veliki su projekti.

Govoreći o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u gradu, banjalučki gradonačelenik je pozvao na smirivanje strasti.

„Ja bih zamolio građane da izdrže izbornu kampanju. Svaka izborna kampanja je slična, ali ova je specifična jer su dignute bezbjednosne tenzije. Nikome ko voli Banjaluku nije u cilju da ugrozi bezbjednostno stanje. Prema tome, pogoršanje bezbjednosne situacije  ne smije biti u interesu nijednom političkom subjektu koji želi dobro Banjaluci. Ono što je vidljivo jeste da se dešava niz, naizgled nepovezanih incidenta, koji se usložnjavaju u ovom mjesecu i unazad mjesec dana. Ja mogu pozvati građane da ostanu bezbjednosno stabilni i da ne odgovaraju na ničije provokacije. Bilo kakav nemir u gradu može ostaviti na dugoročne posljedice. Ne dao Bog da se još nekome nešto desi, jer posljedice ostaju trajne. Događaj oko smrti mladog Dragičevića je tragična stvar koja ima posljedice u samom gradu. Nerješavanjem ovog slučaja, nepomjeranje s mjesta u istrazi, je nesumnjivo ostavilo vrlo dubok utisak u gradu, kod banjalučana, dovelo do mnog sumnji, do mnogo komentara. Velika je odgovornost istražnih organa i organa policije da odgovore na sve ovo”, zaključuje Radojičić dodajući da kao vrlo dobra vijest zvuče prve potezi  na rješavanju slučaja napada na novinara Vladimira Kovačevića.

On je na kraju, najavio da za oktobarsko zasjedanje, gradska administracija priprema prijedlog osnivanja   Foruma za bezbjednost građana kao tijela za saradnju građana sa institucijama. Tu će biti uključen aktivno i nevladin sektor, rekao je Radojičić dodajući da se paralelno sa MUP-om radi na realizaciji projekta pojačanog video nadzora u gradu, na bezbjednosno važnim lokacijama, poput trgova i škola.

(Elta)