Vijesti 06.02.2017.

Radojičiću “odriješene” ruke za nabavku mazuta

ČITANJE: 3 minute

Skupština grada Banjaluka jednoglasno je usvojila odluku kojom je dala saglasnost gradonačelniku Igoru Radojičiću da pregovara o modalitetima koji bi omogućili da preduzeće “Toplana” sklopi ugovor o nabavci dodatnih količina goriva, potrebnih za završetak sezone grijanja.

Ova tačka izmijenjena je u odnosu na predloženu, tako što je umjesto ograničenja od 3,5 miliona gradonačelniku data mogućnost da pregovara na iznos koji je neophodan za nabavku mazuta da bi se sezona grijanja uspješno privela kraju.

“Objektivan problem tekuće sezone i dalje postoji jer ‘Toplana’ nije obezbijedila dovoljno goriva za završetak sezone, te je potrebno obezbijediti dodatne količine”, rekao je Radojičić novinarima nakon sjednice gradskog parlamenta.

On je napomenuo da su odbornici raspravljali i o izvještaju o tekućoj sezoni, kao i modalitetima sistemskih rješenja za narednu sezonu.

“Naš tim pripremio je nekoliko modaliteta i svaki od njih ima neke poteškoće u osnovi. Jasno je da treba graditi novo postrojenje, te uvesti novi energent – umjesto mazuta drvo, ali najveći problem predstavljaju potrebne investicije, koje iznose oko 20 miliona maraka”, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je kredit EBRD-a ocijenjen kao lošije rješenje jer predstavlja veliki kredit za grad, sa upitnom održivošću predloženog sistema.

“Ostalo je da se na sljedećem zasjedanju skupštine predloži javni poziv za zakup sistema centralnog grijanja ili za javno-privatno partnerstvo ili strateško partnerstvo”, rekao je Radojičić.

On je istakao da se nakon istraživanja ovog problema pokazalo da nema nijednog subjekta zainteresovanog da uđe u staru “Toplanu”, koja je dužna više od 85 miliona KM, ni u kom obliku.

Odbornici su na sjednici raspravljali i o Akcionom planu sufinansiranja omladinskih aktivnosti u Banjaluci za 2017. godinu, prema kojem je za ovu oblast predviđeno 75.000 KM.

Radojičić je istakao da je potrebno pojačati nadzor i kontrolu utroška ovih sredstava.

“Kada je riječ o subvencijama i za omladinu, i za sport i kulturu, ukoliko bi se pojačali kriterijumi i nadzor utroška dodijeljenih sredstva po svim linijama, na kraju bi sredstava i ostalo”, rekao je Radojičić.

Odbornik SDS-a u Skupštini Banjaluke Predrag Vulin ocijenio je da su predložena rješenja o restrukturisanju preduzeća “Toplana” loša, te da od ponuđenih treba izabrati najmanje loše.

“Namanje loše rješenje je robni kredit, koji, nažalost, izuskuje da će budžet grada dugoročno biti talac poslovanja ovog preduzeća, te da će svaka razvojna komponenta biti limitirana gubitkom gradske toplane od 85 miliona KM”, rekao je Vulin.

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković ocijenio je da je apsurdno da se za omladinu izdvaja manje sredstava nego za neke druge, kako kaže, manje važne oblasti, kao što je obnova zelenila.

“Frapantno je da se za boriće i ukrasno bilje izdvaja 200.000 KM, a za mlade ljude samo 70.000 KM. Da li je to poruka mladim ljudima da vegetiraju i budu ‘borići’, koji ukrašavaju grad”, rekao je Stanivuković.

On je ocijenio da je problem loše raspodjele sredstava što odbornici ne analiziraju detaljno izvještaje koje dobijaju, nego se samo kopiraju prošlogodišnji i stave za tekuću godinu.

(Agencije)