Politika 21.04.2021.

Radončić: BiH će preživjeti Izetbegovićevo kandidiranje za bošnjačkog ratnog vođu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić komentirao je posljednje aktuelne teme i uzavrelu retoriku na relaciji SNSD – SDA. On smatra da će BiH preživjeti i Dodikove secesionističke prijetnje, ali i samokandidiranje za bošnjačkog ratnog vođu, misleći očito na Izetbegovića, piše Klix.

“Ponuda Milorada Dodika da se formiraju timovi za razdruživanje je nedopustiva ratna provokacija, na koju Bošnjaci nikada neće pristati. Tu nema i ne treba biti dileme ni za koga. Kao što nema dileme da ponuda Bakira Izetbegovića da on predvodi Bošnjake u rat nije legitimna, niti legalna”, istakao je Radončić.

Smatra da nije legitimna, jer za 25 godina upravljanja narodom, kako kaže za Izetbegovića, ima porazan rezultat da smo postali najnerazvijeniji dio Evrope.

“Nema državničke vizije, uspješnog ekonomskog razvoja, stvaranja novih vrijednosti, nema relevantnih međunarodnih komunikacija na visokom nivou, a bošnjački politički faktor, koji je naslijedio od svog oca i svih Bošnjaka, doveo je na najniži mogući nivo. Legalistički se, također, postavlja pitanje čemu onda Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, i čemu smisao postojanja naše državne vojne sile, ako se jedan stranački ili umišljeni nacionalni lider unaprijed nudi kao jedini mogući komandant”, smatra Radončić.

Poručuje da se s Izetbegovićem može složiti u tome da Bošnjacima uvijek na umu mora biti spremnost da čuvaju i da se na svaki način bore za opstanak Bosne i Hercegovine.

“Gospodin Izetbegović i njegov – kako ga i on naziva ‘genocidaški’ koalicioni partner Milorad Dodik, s kojim je nedavno napravio koaliciju čak i u Srebrenici – napokon trebaju početi raditi za građane i narod. I da se polako umjesto rata, nakon više decenija konfliktne i loše vlasti, spremaju za političku penziju 2022. godine. Za početak, neka nabave dva miliona doza vakcina, neka zaustave svakodnevno masovno umiranje naroda na čiju zaštitu se javno pozivaju, neka prekinu bagatelnu rasprodaju državnih dionica po svijetu, neka vrate državne poslove u državne institucije i posvete se ekonomskom razvoju i zaustavljanju masovnog iseljavanja u inozemstvo”, navodi lider SBB-a.

Na kraju naglašava da je jedini rat koji je potreban Bosni i Hercegovini rat protiv pandemije, korupcije, nepotizma, zloupotrebe državnih funkcija i resursa u privatne i stranačke svrhe.

“Dosta je više prepadanja naroda, jer naša je država preživjela i mnogo opasnije papire od navodno Janšinog ili Dodikovog secesionističkog mlaćenja prazne slame. Bosna i Hercegovina će sigurno i u miru još dugo i uspješnije živjeti, ali Izetbegovićeva i Dodikova koaliciona vlast i dogovorene provokacije neće i ne trebaju”, zaključuje u reakciji.

(E.M)