Politika 05.06.2021.

Radončić napisao “esej” o Novalićevim nebulozama

ČITANJE: 3 minute

Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić izjavio kako vlast u ovom dijelu BiH nije “potrčala” za nabavkom vakcina kako ne bi bili pokusni kunići, oglasio se i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić te naglasio kako Novalić treba krivično odgovarati.

Predsjednik SBB-a je istakao da, dok Novalić daje izjave u kojima otvoreno tvrdi da FBiH nije žurila sa nabavkom vakcina kako ovaj bh. entitet ne bi bio pokusni kunić, građani Bosne i Hercegovine odlazne u susjednu Srbiju kako bi primili vakcinu, prenosi raport.ba.

“U istom danu kada je u Srbiji zvanično otvorena fabrika za proizvodnju vakcine, a naši građani ljuti i poniženi od svoje vlasti čekaju na granicama te zemlje da tamo besplatno prime vakcinu (a, pri tome, dodatno troše svoj novac i vrijeme na odlazak i povratak), uslijedilo je eksplicitno priznanje premijera FBiH Fadila Novalića”, napisao je Radončić te je u nastavku saopćenja ponovio spornu izjavu premijera FBiH.

“On je, kada je u pitanju obaveza vlasti da, zadnja u Evropi, nabavi spasonosne vakcine za građane, pred novinarima bio precizan: ‘Nismo ‘potrčali’. I bili neki ‘pokusni kunići’. Neke su države to prihvatile. Mađarska, Srbija. Izrael…’, rekao je premijer objašnjavajući zašto u našoj zemlji vlast nije nabavila neophodan broj vakcina za masovnu imunizaciju stanovništva”, ističe Radončić.

Fahrudin Radončić je poručio kako se zbog ovakve izjave jasno može utvrditi da se Novalić umjesto nabavkom vakcina, bavio nadriljekarstvom.

“Na znanje nesretnom Novaliću, masovnu imunizaciju su prihvatile i provele i u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Japanu, Kini i svim sekularističkim državama svijeta i spasile stotine miliona svojih građana. Zbog nepotrebno preminulih u Federaciji i BiH, a sve smo bliži tragičnoj cifri od 10.000 izgubljenih života, sada se može lahko utvrditi da se Novalić, što je javno i potvrdio, bavio nadriljekarstvom”, riječi su Radončića.

Ponašanje premijera Federacije BiH, ističe Radončić, koštalo je građane ogromnog broja preminulih i trajno bolesnih od posljedica koronavirusa.

“Obzirom da to dolazi od premijera koji je imao i zakonsku obavezu da nabavi vakcine, a to nikada nije učinio koristeći razna lažna obećanja, tužilački organi trebaju utvrditi da li se u ovom slučaju radilo o, kako se naivno mislilo, neviđenoj nesposobnosti vlasti ili, pak, kako je Novalić javno objasnio, nadriljekarstvu. Što je, posljedično, narod koštalo ogromnim brojem preminulih i trajno bolesnih od posljedica preležane korone”, napisao je Radončić.“

Na kraju, predsjednik SBB-a je poručio kako Novalić zbog ovakvih stavova i izjava treba krivično odgovarati.

“Nema sumnje, Novalić treba krivično odgovarati zbog nadriljekarstva i zloupotrebe službenih ovlasti sa posljedicom velikog broja smrtnih sučajeva i teškog obolijevanja. Jer, očigledno, on svjesno i zbog paramedicinskih razloga i uvjerenja, nije valjano i odgovorno radio svoj veoma važan posao premijera”, zaključio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

(E.M)