Politika 02.06.2020.

RADONČIĆ: SBB je završio sa državnim nivoom, vlast u Sarajevu i Tuzli je zasad stabilna

ČITANJE: 2 minute

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić održao je vanrednu konferenciju za medije nakon najave o ostavci koju je ranije objavio portal Klix.ba.

Kako je objasnio, on smatra da njegov potez ne treba dramatizirati jer je riječ o aktu koji se dešava u svim demokratijama svijeta.

“Zahvaljujem se svima koji su prepoznali moj rad i entuzijazam i vjerujte mi – ovo nije predizborni potez. Učešće SBB na državnom nivou je završena priča. Što se tiče Federacije mi smo tamo u tehničkom mandatu. Što se tiče Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo – one su za sada stabilne”, rekao je Radončić.

On je još jednom ponovio tri razloga zbog kojih će danas podnijeti ostavku na poziciju ministra sigurnosti.

“Razlozi su principejlne prirode, nema tenzija ni nervoza. Zahvaljujem se SDA što je omogućila meni i SBB-u da budemo u parlamentarnoj većini i Vijeću mnistara. Međutim, pojavile su se strateške razlike po pitanju problema u BiH”, rekao je Radončić.

On je još jednom podvukao da se zalagao za legalnu deportaciju 9.500 ilegalnih migranata koji su veliki sigurnosti rizik. Spomenuo je da su se predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ogradili od njega, zaključivši da šef jedne države ne bi trebao da stane na stranu jednog ambasadora.

“Drugi razlog je strateško neslaganje vezano za aferu ‘Respiratori’. Ne želim reći da je Novalić kriv i ne želim o tome da odlučujem, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, ali pritisci su veliki. U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjački. Praviti metu od tužilaca ja ne mogu gledati, a ne reagovati”, kazao je ministar u odlasku.

Treću stvar fokusirana je na njegovo mišljenje da je Vijeće ministara talac odnosa SDA, HDZ i SNSD i da ponekad treba “izaći iz priče za koju mislite da nije dobra”.

Na kraju je spomenuo da se nada kako će izbori u Mostaru biti održani, a što se tiče SBB-a izrazio je mogućnost kreiranje koalicije za Mostar po uzoru na Srebrenicu.

(Klix)