Magazin 03.08.2020.

RADOSNI ZBOG NAGRADE: Dvorište Jovice i Mirjane Kosić iz Česme izabrano za najljepše

ČITANJE: 2 minute

Dvorište Јovice Kosića, iz naselja Česma, izabrano je za najljepše u Banjaluci. Komisija je imala mnogo posla da između velikog broj prijavljenih izabere najljepše, a u uži krug je ušlo pet dvorišta.

Građani su imali priliku da dva dana glasaju i odabrali su najljepše.

Porodica Kosić svaki slobodan trenutak provodi u dvorištu. Oni kažu da bi dvorište bilo lijepo, treba imati malo ideja, ali mnogo ljubavi i rada, prenosi RTRS.

U šali dodaju, da prijatelji iz grada njima dolaze na kafu ljeti, a oni njima idu u grad zim. Raduju se osvojenoj nagradi, posebno komentarima nepoznatih ljudi.

Јovica ističe da najviše uživaju kada sjede kod fontane, pa slušajući žubor vode i poj ptičica piju jutarnju kafu.

Otadžbinski rat doveo je Mirjanu i Јovicu iz Travnika i Viteza u Banjaluku gdje su i svili porodično gnijezdo. Nakon gradnje kuće, na red je došlo i dvorište. Mirjana je zadužena za cvijeće, kćerka Neda za farbanje i umjetnički razmještaj, a sin Nemanja pomaže u fizičkim poslovima. Prijatelji su im, znajući za njihovu ljubav prema starinama, poklanjali alatke i pribor koji im više nije bio potreban.

Fontana ima posebnu sentimentalnu vrijednost. Sagrađena je od kamenja sa ruševina rodnih kuća Mirjane i Јovice, ali i kamenja donesenog iz desetak manastira od Јerusalima, preko Svete Gore i Hilandara do Ostroga.

Јovica kaže da su kamen donosili sa brojnih mjesta, iz rijeka, sa izletište, pa su ga ponekad kolege u šali i prozivali zbog ove navike.

– Rekoh, kad budete imali fontanu u koju ćete ugraditi kamen sa Hilandara, biće vam jasno! – poručio im je Јovica.

Na neki način, članovi porodice Kosić postali su i čuvari tradicije, a Јovica kaže da je to zato što vole i poštuju tradicionalne srpske običaje.

Sve u dvorištu, Јovica je napravio sam svojim rukama i običnim alatom. Prirodni elementi, kao što su drvo i kamen su najzastupljeniji.

Nešto staro, nešto novo. Nove ideje, a stare stvari. Kao u muzeju iluzija. Ljubav, sloga, poštovanje, ono je što krasi porodicu Kosić. I sve utkano u dvorište, kao bajka, kao basna, kao snovi o prošlosti za zajedničku budućnost.

(SB/banjaluka.net)