Politika 17.10.2020.

RADOST U OPOZICIJI: SDS i PDP pozdravljaju odluku DNS-a o razlazu sa SNSD-om

ČITANJE: 1 minuta

Glavne opozicione stranke u Republici SDS i PDP pozdravile su današnju odluku Demokratskog narodnog saveza (DNS) da izađe iz vladajuće koalicije na entitetskom i bh. nivou.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže kako je jasno da već duže vremena postoje mnogobrojne trzavice između vladajućih stranaka, ali činjenica je da je današnje istupanje iz koalicije DNS-a dosta jaka odluka.

On je dodao da će vrijeme pokazati šta će se dalje dešavati i kakve su moguće posljedice te odluke generalno na političku scenu u Republici Srpskoj i BiH, piše Klix.

“Iako više od dvije godine postoje javni sukobi između najdugovječnijih koalicionih partnera, SNSD i DNS, današnja odluka je do sada najkonkretniji potez koji je DNS učinio nakon brojnih poniženja koje im je priredio koalicioni partner. Mislim da je ovo pokazatelj da će se mnogo toga dešavati i mijenjati u narednom periodu”, izjavio je Borenović za Televiziju BN.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je vrlo hrabrim današnji potez DNS-a kazavši da će se to odraziti na političkoj sceni u RS.

“Vidjećemo kojim pravcem će oni da krenu. To je njihova odluka i oni će da odluče o tome. Moram da čestitam DNS i njihovom predsjedniku Nenadu Nešiću na tako jednoj principijelnoj odluci”, kazao je Šarović.

Šarović vjeruje da je to možda i nagovještaj da će institucije dobiti primat u odnosu na pojedince.

“Moje čestitke u svakom slučaju”, kazao je Šarović i dodao da je SDS i do sada imao otvorena vrata za saradnju, ali da će odluku o eventualnoj saradnji prepustiti DNS-u.

“U svakom slučaju vrata SDS su im otvorena”, poručio je Šarović.

(SB/Banjaluka.net)