Magazin 31.08.2018.

RADOST ZA NAJMLAĐE BANJALUČANE Dječije pozorište RS sutra otvara novu pozorišnu sezonu

ČITANJE: 2 minute

Predstavom „Odisej – San o povratku“, Dječije pozorište Republike Srpske sutra otvara novu pozorišnu sezonu, što najmlađi Banjalučani sa oduševljenjem iščekuju.

I pored toga što su uživali u ljetnem raspustu, mališani su se istovremeno zaželjeli omiljenih predstava, pa se roditelji već raspituju za repertoar koji su u DPRS pripremili za septembar.

Ova ustanova može se pohvaliti već 63. po redu pozorišnom sezonom, koja će svečano biti otvorena sutra, 1. septembra od 18 časova i to jednim od najljepših grčkih mitova pretočenim u pozorišni komad.

– Odisej je neustrašivi junak koji nakon pobjede u Troji, sanja o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja koja će mu se stvarno na njegovom morskom putu i dogoditi. Ljubav prema Penelopi i zavičaju, daje mu nadljudsku snagu da pobijedi morske nemani, oluje i vjetrove, čarobnicu, jednookog kiklopa, bijes boga mora Posejdona i mnoge druge- kažu u Pozorištu. Podsjjećaju da iza predstave stoji poznati tim iz Bugarske, Biserka Kolevska koja je radila scenario i režiju i Svila Veličkova zadužena za scenografiju i lutke. Mališani će u subotu ponovo dočekati glumci: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

Ova banjalučka predstava otvorila je i jednu od najveći lutkarskih smotri u svijetu – 10. Lutkarske dane u Izmiru, u Turskoj, a osvajala je i brojne nagrade i to na 18. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, u Bugojnu na 22. Susretima lutkarskih pozorišta/kazališta BiH i na 14. Dečjem pozorišnom festivalu u Beogradu.

Pored predstave “Odisej – San o povratku”, već u nedjelju mališani će moći pogledati “Crvekapu”, od 11 časova, a u septembru za najmlađu publiku najavljene su predstave: Nismo svi letači, Bajka o Psiću, Mačak u čizmama, Jaje, Tri praseta (Nebožder), Šumska čarolija, Maša i Medo.

– Kao i u svakoj novoj pozorišnoj sezoni, publiku očekuju nove premijere i manifestacije od kojih je, već tradicionalno u prvoj polovni oktobra, sedamnaesti po redu Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2018”- podsjetili su u Dječijem pozorištu i pozvali mališane i roditelje da im se pridruže.

Gostovanja

Već na početku nove sezone, Dječije pozorište Republike Srpske očekuju i brojna gostovanja tako će 6. septembra, nastupiti u Požarevcu predstavom “Odisej”, a već sredinom mjeseca predstava “Mačak u čizmama” biće izvedena okviru Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici. Ista predstava krajem septembra predstaviće se i publici u Bugojnu u okviru Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH.

(Srpskainfo)