Magazin 09.10.2018.

RADOSTAN DAN Na Banjalučkom porodilištu rođene 23 bebe, jedna od njih težila čak 5 kilograma

ČITANJE: 2 minute

Na banjalučkom porodilištu u protekla 24 časa rođene su 23 bebe, što je duplo više od prosjeka, a najteže novorođenče imalo je više od pet kilograma.

Osim srećnih roditelja, ovako divne vijesti svaki put obraduju i dežurne ekipe na Odjeljenju ginekologije i akušerstva Univerzitetsko-kliničkog centra RS. Ljekari i babice u Banjaluci za jedan dan porodili su 22 majke, što je više nego u cijeloj Srpskoj.

Sve bebe i porodilje su, što je najvažnije, dobro i zbrinute su na odjelu pedijatrije. Zanimljivo je da je jedna beba na rođenju težila čak 5.270 grama, a ova majka heroj porodila se prirodnim putem.

– Već je ujutru u porodilištu bilo mnogo žena, tako da se moglo naslutiti da će biti dosta poroda tog dana, ali da će baš biti ovoliko nismo računali. Imali smo 17 prirodnih poroda i pet carskih rezova – sa osmijehom priča Cvijetin Lazikić, specijalista ginekologije i akušerstva, koji na UKC radi već šest godina.

On ističe da su prirodnim putem na svijet došli i blizanci, što je za svaku pohvalu, jer se takve trudnoće najčešće završavaju carskim rezom.

Podsjetio je da su i ovog avgusta u porodilištu, imali bebi- bum, kada je za dan rođena 21 beba.

Mada mnogo poroda znači i mnogo posla, za cijelo osoblje to je veoma radostan dan.

– Svakog mjeseca bude period kada imamo 15 do 20 poroda dnevno, dok je prosijek u banjalučkom porodilištu deset poroda. Ovo mjesto je izvor života, i posebno nam je drago kada tu djecu i majke, koje su najvećim dijelom zadovoljne našim odnosom i radom, poslije sretnemo u gradu- govori Lazikić.

I u banjalučkom Udruženju DRIP, koje se zalaže za bolji status trudnica i porodilja, oduševljeno su dočekali vijest o 23 bebe u jednom danu. Mama poručuju i da, ukoliko imaju nedoumica, mogu im se obratiti za sve savjete u vezi dojenja, kako bi im prvi dani sa bebom ostali u što ljepšem sjećanju.

U Republici Srpskoj je za posljednja 24 sata inače rođena 41 beba.

Najmlađa trudnica

Najstarija trudnica koja se ove godine porodila u banjalučkoj bolnici imala je 49 godina i na svijet je donijela blizance, dok je najmlađa trudnica imala 17 godina. U Banjaluci se u prosjeku godišnje rodi 3.000 beba.

 

(Srpskainfo)