Magazin 23.04.2016.

Radovan Đukić iz Banjaluke za Tita spremao roštilj i kafu!

ČITANJE: 3 minute
radovan djukic
Radovan Đukić (68) iz Banjaluke, kuvar u penziji, proveo je radni vijek u poznatim ugostiteljskim objektima, gdje je radio 40 godina, a kuvao je i za brojne poznate ličnosti, između ostalog, i za Josipa Broza Tita.

Upravo je on za vrijeme Titovog dolaska u Drvar, Jajce, Banjaluku i Skender Vakuf bio jedan od dvojice kuvara koji je imao tu čast da kuva za poznatog jugoslovenskog predsjednika. Kaže da je Titu lično kuvao kafu, a imao je priliku i da se fotografiše s njim.

Iako se danas po internetu mogu naći brojni recepti jela koje je volio ili, navodno, jeo Tito, Đukić tvrdi da mu je ipak najomiljenije jelo bio roštilj.

“Tito je volio gdje god da dođe da obiđe kuhinju i jednom prilikom je ušao u kuhinju dok sam čistio pastrmku. Pitao me: ‘Oće li’ i ja mu samo odgovorim: ‘Oće’, a da me je nešto poslije pitao, ko zna šta bih mu odgovorio, jer sam imao tremu kada je ušao u kuhinju”, kaže Đukić.

Godine 1964, kada je prvi put Tito dolazio u Banjaluku, Đukić je imao svega 16 godina i obavljao je praksu u hotelu “Palas”, a svi kuvari tada su se fotografisali s predsjednikom. Kaže da taj susret nikad neće zaboraviti.

U bogatom radnom iskustvu Đukić je bio i šef kuhinja, a radno vrijeme mu je trajalo i 16 časova dnevno. Pored srednje škole za kuvara, završio je i višu, davne 1974. godine u prvoj generaciji.

“Na jelovnicima u hotelima bilo je po 30 vrsta jela, ali nije bilo teško, jer je sve bilo uhodano i bio sam mlad. Nekada se radilo i po 16 sati dnevno, ali smo zimi poslije Nove godine imali pauzu dva mjeseca”, prisjeća se Radovan, kojeg prijatelji i poznanici više znaju pod nadimkom kuvar Rade.

Pored rada u hotelima “Palas” i “Bosna”, “Kozari”, “Turistu” u Laktašima, kuvao je i za vojnike 16 godina, gdje je spremao obroke za 2.500 do 3.000 vojnika.

“Kuvao sam kasnije i za naše druge predsjednike, Radovana Karadžića, Biljanu Plavšić, Nikolu Poplašena… Tito je uglavnom jeo roštilj, a ovi predsjednici od hladnog predjela, toplog predjela, supe, glavnog jela, salate i na kraju kafe”, rekao je Đukić.

Sjetio se i svojih školskih dana kada je išao na takmičenje s kolegama u Sarajevo, te su osvojili pet medalja. Posljednjih dvanaest godina provodi penzionerski, a, kako kaže, kuhinju uglavnom prepušta supruzi, te se kuvače uhvati samo kada im se najave gosti.

Tito kuvao za Sofiju Loren

Josip Broz Tito je za vrijeme svoje vladavine ugostio mnoge svjetske zvijezde poput Elizabet Tejlor, Sofije Loren i Ričarda Bartona, a kažu da je ponekad i on sam zalazio u kuhinju da spremi neko jelo. Tako je, prema ranijim izjavama sestre Jovanke, Broz Tito za Sofiju Loren pravio zagorsku štrudlu.

“On je uživao da to radi, bio je tu i neki kuvar, ali Tito je to radio. Pravio je štrukle, štrudlu s jabukama. Razvlačio je lično testo na tom stolu, motao. Uživao je u tome”, ispričala je ona.

Inače, Sofija Loren, filmska diva, odlična je kuvarica. U gostima kod Tita je povremeno sama kuvala i pravila razne italijanske specijalitete. Tito je tada često zalazio u kuhinju da joj asistira, što prije toga nije bio njegov običaj.

20160422170714000000
20160422170726000000
20160422170737000000

(Nezavisne)