Radovan Ivanović harmonikom osvjetljava obraz Banjaluke i RS

Prije nepunih godinu dana Radovan Ivanović se vratio iz Slovenije sa takmičenja “Aaccordian Games” kao juniorski pobjednik u tri žanra: klasika, džez i etno-narodna muzika te najavio da neće sjediti na lovorikama, nego da će se već početi spremati za Svjetsko takmičenje harmonikaša u Njemačkoj, koje je bilo najavljeno za april 2019. godine.

U pitanju je 56. izdanje prestižnog Svjetskog takmičenja harmonikaša u njemačkom gradu Klingental, koje ipak nije održano u aprilu, nego od 5. do 11. maja. Na takmičenju je učestvovalo više od 100 takmičara, najboljih prestavnika 20 zemalja iz cijelog svijeta, a Ivanović je ostvario najavljeno i vratio se s osvojenim visokim drugim mjestom u kategoriji do 18 godina.

Takmičenje je organizovano u dvije etape s preko 40 minuta umjetničkog programa, koji je ocjenjivao šestoročlani žiri sastavljen od velikih imena u svijetu harmonike (Stefan Hussong – Njemačka, Marija Vlasova – Rusija, Claudio Jacomucci – Italija, Veli Matas Kujala – Finska, Ulf Seifert – Njemačka, Kazys Stonkus – Litvanija). Prvu etapu su uspješno prošli predstavnici Kine, Rusije, Njemačke, Poljske, Srbije, Slovačke i Radovan Ivanović, kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na cjelokupnom takmičenju.

U drugoj etapi, u kojoj su djelići boda odlučivali o plasmanu, Ivanović je u neznatnoj bodovnoj razlici zauzeo drugo mjesto, iza predstavnika Poljske, i time ostvario možda i jedan od najvećih uspjeha koji je neko iz BiH dosad ostvario. Ovim povodom nakon povratka iz Njemačke Ivanović je, kako o svom, tako i o uspjehu Muzičke škole “Vlado Milošević”, čiji je predstavnik, govorio za “Nezavisne”.

“Osim velikog broja nagrada koje sam osvojio na međunarodnim takmičenjama prethodnih godina u mlađim kategorijama, ovo je možda i moj najveći uspjeh, posebno što se radi o ozbiljnoj kategoriji, o učesnicima koji izvode zahtjevne programe, a za izvođenje tih programa ih pripremaju veliki svjetski profesori. Ono što me posebno čini zadovoljnim je utisak koji sam ostavio na neke članove žirija, koji su u više navrata u nezvaničnim razgovorima govorili o mojim interpretacijama”, rekao je Ivanović.

On dodaje da je sam sebi potvrdio da je to što radi kvalitetno i na visokom nivou, jer jedno svjetsko takmičenje kakvo je ovo u Njemačkoj definitivno je mjesto gdje testirate sami sebe, te preispitujete da li vrijede sav rad i zalaganje koje ulažete.

“Naravno, ovo je nagrada i mom profesoru Milanu Vidoviću i Aktivu profesora harmonike Muzičke škole ‘Vlado Milošević’, kojima ovom prilikom želim izraziti zahvalnost, kao i profesorici Nadi Vještici iz Novog Sada na nesebičnoj podršci tokom priprema za takmičenje. Takođe želim zahvaliti gradu Banjaluka, koji je po ko zna koji put pokazao da cijeni ono što ja radim, počev od ‘Nagrade grada mladima za 2019. godinu’, koju mi je dodijelio, pa do podrške odlasku na takmičenje”, istakao je sedamnaestogodišnji Ivanović, dodajući da je ovakav uspjeh ulaznica na “Svjetski trofej harmonike”, koji se održava u novembru ove godine u Portugalu i na kojem takođe planira učestvovati i dostojno predstaviti svoj grad i Republiku Srpsku.

(Nezavisne)

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen