Radovan Ivanović harmonikom osvjetljava obraz Banjaluke i RS

Prije nepunih godinu dana Radovan Ivanović se vratio iz Slovenije sa takmičenja “Aaccordian Games” kao juniorski pobjednik u tri žanra: klasika, džez i etno-narodna muzika te najavio da neće sjediti na lovorikama, nego da će se već početi spremati za Svjetsko takmičenje harmonikaša u Njemačkoj, koje je bilo najavljeno za april 2019. godine.

U pitanju je 56. izdanje prestižnog Svjetskog takmičenja harmonikaša u njemačkom gradu Klingental, koje ipak nije održano u aprilu, nego od 5. do 11. maja. Na takmičenju je učestvovalo više od 100 takmičara, najboljih prestavnika 20 zemalja iz cijelog svijeta, a Ivanović je ostvario najavljeno i vratio se s osvojenim visokim drugim mjestom u kategoriji do 18 godina.

Takmičenje je organizovano u dvije etape s preko 40 minuta umjetničkog programa, koji je ocjenjivao šestoročlani žiri sastavljen od velikih imena u svijetu harmonike (Stefan Hussong – Njemačka, Marija Vlasova – Rusija, Claudio Jacomucci – Italija, Veli Matas Kujala – Finska, Ulf Seifert – Njemačka, Kazys Stonkus – Litvanija). Prvu etapu su uspješno prošli predstavnici Kine, Rusije, Njemačke, Poljske, Srbije, Slovačke i Radovan Ivanović, kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na cjelokupnom takmičenju.

U drugoj etapi, u kojoj su djelići boda odlučivali o plasmanu, Ivanović je u neznatnoj bodovnoj razlici zauzeo drugo mjesto, iza predstavnika Poljske, i time ostvario možda i jedan od najvećih uspjeha koji je neko iz BiH dosad ostvario. Ovim povodom nakon povratka iz Njemačke Ivanović je, kako o svom, tako i o uspjehu Muzičke škole “Vlado Milošević”, čiji je predstavnik, govorio za “Nezavisne”.

“Osim velikog broja nagrada koje sam osvojio na međunarodnim takmičenjama prethodnih godina u mlađim kategorijama, ovo je možda i moj najveći uspjeh, posebno što se radi o ozbiljnoj kategoriji, o učesnicima koji izvode zahtjevne programe, a za izvođenje tih programa ih pripremaju veliki svjetski profesori. Ono što me posebno čini zadovoljnim je utisak koji sam ostavio na neke članove žirija, koji su u više navrata u nezvaničnim razgovorima govorili o mojim interpretacijama”, rekao je Ivanović.

On dodaje da je sam sebi potvrdio da je to što radi kvalitetno i na visokom nivou, jer jedno svjetsko takmičenje kakvo je ovo u Njemačkoj definitivno je mjesto gdje testirate sami sebe, te preispitujete da li vrijede sav rad i zalaganje koje ulažete.

“Naravno, ovo je nagrada i mom profesoru Milanu Vidoviću i Aktivu profesora harmonike Muzičke škole ‘Vlado Milošević’, kojima ovom prilikom želim izraziti zahvalnost, kao i profesorici Nadi Vještici iz Novog Sada na nesebičnoj podršci tokom priprema za takmičenje. Takođe želim zahvaliti gradu Banjaluka, koji je po ko zna koji put pokazao da cijeni ono što ja radim, počev od ‘Nagrade grada mladima za 2019. godinu’, koju mi je dodijelio, pa do podrške odlasku na takmičenje”, istakao je sedamnaestogodišnji Ivanović, dodajući da je ovakav uspjeh ulaznica na “Svjetski trofej harmonike”, koji se održava u novembru ove godine u Portugalu i na kojem takođe planira učestvovati i dostojno predstaviti svoj grad i Republiku Srpsku.

(Nezavisne)

TREĆA PRESUDA Specijalcima za pljačku 617.000 KM na autoputu ukupno 40 godina zatvora

Trojica nekadašnjih specijalaca i civil Olega Banda (35), koji im je, po optužnici, bio saučesnik, osuđeni su na ukupno 40 godina robije za filmsku pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 KM! Kako javlja novinar “Nezavisnim”, presudu im je danas, po treći put, nakon što su dvije prethodne ukinute, izrekao

“GRAĐANSKA PATROLA”: Uklonjen otpad u Dervišima

Po prijavi sugrađana putem „Građanske patrole“ da na Bulevaru Stepe Stepanovića nedostaje poklopac na šahtu, komunalna policija naložila je preduzeću „Vodovod“ da otkloni ovu nepravilnost, koje je odmah i postupilo po naloženim mjerama i postavilo poklopac. Uz ovu, tokom protekle sedmice bilo je više prijava za odlaganje otpada u Ulici Jovana Bijelića u Dervišima i

Saobraćajka kod banjalučke “Mljekare”, povrijeđen motociklista

Na raskrsnici u blizini nekadašnje “Mljekare” oko 14:30 časova došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo automobil Passat i motocikl. Kako javlja čitalac banjaluka.net-a, povrijeđen je motociklista a na mjesto nezgode stigla je i policija koja vrši uviđaj. Trenutno je prohodna samo jedna traka.

“BOJE DUŠE MOJE” U Kamenoj kući na Kastelu izložba slika Miše i Žike Pećarića

“Izložba je svojevrsna počast mom ocu, koji je vrhunac svog umjetničkog stvaranja ljubomorno čuvao svom pokoljenju i naravno moja prezentacija novih radova nastalih poslije moje zadnje izlozbe 2004. godine u Banjaluci”, riječi su Miše Pećarića, slikara koji je značajan period života proveo u Njemačkoj usavršavajući svoju umjetničku dimenziju, a danas živi i stvara u Banjaluci,

VIKEND FEST: Maya Berović i Miroslav Ilić na Kastelu

Otkaži sve obaveze, planiraj vikend na vrijeme! Mislimo VIKEND FEST planiraj na vrijeme, jer ovo ljeto donosi nam još jedan spektakl na tvrđavi Kastel u Banjaluci, drugi VIKEND FEST zakazan je za 26. i 27. jul. Na drugom Vikend festu nastupiće Maya Berović prvog dana festivala 26. jula dok je drugi dan 27. jul rezervisan

DUG OD 48 MILIONA KM EKONOMSKI SABOTIRA RS: Neophodna kvalitetnija raspodjela sredstava od UIO

Neadekvatna raspodjela sredstava od PDV-a nanosi budžetu Republike Srpske štetu koja, prema prosljednjim procjenama, kada se sve sabere i oduzme, doseže iznose i do 48 miliona KM. Ovakvo stanje, koje u praksi znači ekonomsku sabotažu jednog entiteta, nikako ne ide na ruku RS, pa je tako premijer Srpske Radovan Višković u nekoliko navrata najavljivao tužbu