Vijesti 25.02.2019.

RADOVE USPORILI PROBLEMI Dokle se došlo s dogradnjom škole „Branko Radičević“

ČITANJE: 3 minute

Nakon dugogodišnjeg čekanja, muke učenika Osnovne škole “Branko Radičević” na Starčevici bi u aprilu trebale biti okončane; nastavu bi trebali pohađati kao većina ostalih osnovaca u Banjaluci u dvije smjene, a ne kao do sada – u tri.

Prevelik broj učenika i nedostatak prostora je problem koji se trenutno rješava dogradnjom novih učionica. Realizaciju ovog projekta do sada su pratili razni problemi – od poništavanja tendera za izbor izvođača radova do probijanja prvobitnog roka za završetak gradnje, koji je trebao biti krajem januara.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da su zatražili od izvođača radova, firme „Građenje“ iz Pala, da angažuje sve raspoložive kapacitete kako bi se ugovoreni radovi uspješno realizovali do 1. aprila.

– Od tog roka su izuzeti radovi mašinske faze, koji se moraju završiti najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka grijne sezone – rekli su u resornom ministarstvu.

Objasnili su da se dogradnja škole „Branko Radičević“ izvodila usporenom dinamikom zbog loših vremenskih uslova, snijega i niskih temperatura.

– Pored toga, bilo je i nepredviđenih dodatnih radova, a otežavajuća okolnost je i što se u objektu nije moglo isključiti grijanje – naveli su u resornom ministarstvu.

I direktor škole na Starčevici Daria Mićić smatra da bi do tog roka trebala biti okončana izgradnja 8 novih učionica.

– Ne znam hoće li odmah biti moguće da koristimo taj prostor. Moraćemo vidjeti s nadzornim organom da li treba čekati neko vrijeme za sušenje ili da prođe isparavanje hemikalija koje su se koristile kod unutrašnjih radova. Ne vjerujem da ćemo morati dugo čekati i da ćemo već u aprilu imati te učionice na raspolaganju – kazala je Mićićeva.

Navela je da će dograđeni dio koristiti 16 odjeljenja, koja broje između 25 i 30 učenika.

– To će konačno omogućiti da učenici u pristojno vrijeme započnu i završe nastavu i, naravno, da pohađaju nastavu u dvije smjene – rekla je ona.

Dodala je da se uprava škole, ali i roditelji đaka, nadaju da se neće stati samo na dogradnji škole.

– Kada je započet ovaj projekat rečeno je da bi se trebao realizovati u nekoliko faza. U prvoj su trebale biti izgrađene dodatne učionice, a u drugoj nova fiskulturna dvorana. Do sada je urađen projekat za gradnju dvorane. Nadam se da će nadležni uskoro obezbijediti sredstva kako bi se što prije moguće počelo s radovima – navela je ona.

Objasnila je da trenutna dvorana ne može da zadovolji njihove potrebe.

– I tu je razlog prevelik broj učenika tako da, i pored najbolje volje, učenici od drugog do petog razreda ne mogu doći na red da imaju časove fizičkog vaspitanja u dvorani – rekla je ona.

Ulaganja

Vlada RS je obezbijedila 1,39 miliona maraka za dogradnju OŠ „Branko Radičević“.

Gradska uprava je građevinsku dozvolu za ovaj projekat izdala u junu prošle godine, ali radovi nisu ubrzo počeli, jer je resorno ministarstvo poništilo prvi tender za izbor izvođača radova. Naime, pristigla je samo jedna ponuda čija je cijena bila znatno veća od obezbijeđenog novca.

Izvođač radova za dogradnju škole na Starčevici je izabran iz drugog pokušaja tako da su radovi počeli tek krajem septembra 2018.

(Srpskainfo)