Vijesti 21.11.2018.

RADOVI NA 19 VODOVODA Dogodine i u Zelenom viru i Sokolovcu

ČITANJE: 2 minute

Rješenje problema vodosnabdijevanja naselja koja decenijama nemaju ili kubure sa nestašicama vode, biće nastavljeno i tokom naredne godine.

Prema planovima nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove, uz nastavak pokrenutih poslova iz ove, između ostalog, naredne godine biće proširena vodovodna mreža u naselju Zeleni vir.

-Za ovaj vodovod već je urađena projektna dokumentacija. Planirano je formiranje druge visinske zone u dužini oko 1.750 metara, čime bi se riješilo oko 50 domaćinstava koja trenutno nemaju vodu. Procijenjena vrijednost ovog projeka je oko 200.000 KM – kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Još jedan veći projekat planiran za narednu godinu, jeste nastavak izgradnje vodovoda prema naselju Sokolovac.

Kako su naveli iz odjeljenja, ove godine je urađen dio vodovodne mreže sa sistema Banjica prema naselju Sokolovac u dužini od 1.800 metara, a da bi se izgradila vodovodna mreža do naselja Sokolovac sa navedenog sistema potrebno je izgraditi još oko 1.500 metara cjevovoda ali i rezervoar Donja kola, koji je neophodan za izravnanje dnevne potrošnje u naseljima koja pripadaju Donjim kolima.

-Do kraja godine planirano je da se raspiše tender za izradu projektne dokumentacije za dodatnih oko 1.500 metara mreže, kako bi se u narednoj godini krenulo sa radovima i riješio dugogodišnji problem vodosnabdijevanja naselja Sokolovac i problemi sa nestancima vode na području Donjih kola zbog velikih oscilacija u potrošnje vode, odnosno dnevnih neravnomjernosti koje su postale učestali problem jer se vodovodni sistem Banjica širio bez prethodnih analiza mogućnosti i načina proširenja – zaključili su iz odjeljenja.

Kao jedan od ovogodišnjih prioriteta gradske vlasti, upravo projekti vodosnabdijevanja su bili među najbrojnijim i do kraja godine biće urađeni ili su u različitim fazama realizacije njih 19. Većina ovih radova je već uspješno okončana, a od većih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja koji su u toku, izdvajamo gradnju krakova podsistema “Zvijezda” u okviru velikog regionalnog sistema „Crno vrelo“, zatim gradnju rezervoara četvrte visinske zone u Česmi-Krčmarice, predviđene zapremine 500 metara kubnih, a voda će konačno stići i do mještana Jagara i Pezića polja.

Pokrenuto je i rješenje višedecenijskog problema mještana mjesnih zajednica Rekavice 1 i 2, pa je tokom prošlog mjeseca preko 50 domaćinstava zaseoka Lakići, Blagojevići i Bojanići dobilo vodu. Za projekat poboljšanja vodosnabdijevanja Rekavica jedan, u okviru regionalnog vodovoda „Banjica“, ponavljan je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova, te će biti nastavljen u narednom periodu.