Vijesti 01.09.2018.

RADOVI NAPRAVILI POMETNJU PRED POČETAK ŠKOLE Drveni most u Priječanima zatvoren zbog popravke

ČITANJE: 3 minute

Dugo očekivana popravka starog mosta u Priječanima u Banjaluci trebalo bi da počne danas, a mnogi roditelji se hvataju za glavu kako će sada djecu slati na nastavu u Trn.

Sanacija mosta koji povezuje banjalučku i laktašku opštinu i više je nego potrebna, govore mještani Priječana koji odavno upozoravaju da je svakodnevni prelaz automobilima preko starih dasaka kao „ruski rulet“. Most je osamdesetih godina postavila vojska kao privremeni prelaz, ali je ostao u upotrebi tolike godine. Mnogi tvrde i da je most u gorem stanju nego Zeleni u Obilićevu, koji je zbog dotrajalosti morao biti zamijenjen.

Ipak, lijepa vijest o obnovi ih je, kažu, dočekala nespremne, posebno roditelje osnovaca, koji u ponedjeljak kreću u školu, i kojima je ovo najbrži put do Trna, gdje dio njih pohađa nastavu.

– Nas niko zvanično nije ni obavijestio da radovi počinju, sve smo to mi načuli, i nemam predstavu uopšte kako će djeca ići u školu. Odlično je što popravljaju most, to nam je prijeko bilo potrebno, ali zar se moralo sve poklopiti sa početkom škole. Čuli smo i da će most biti zatvoren tri mjeseca – govore zabrinuti roditelji, koji se nadaju da će đacima biti obezbijeđen neki prevoz.

Da se ranije krenulo sa radovima, kaže predsjednik savjeta mjesne zajednice Priječani Darko Škobić, mještani bi bili bukvalno odsječeni, jer se istovremeno na drugoj strani naselja završavala modernizacija glavnog puta.

– Djeca koja idu u Trn u školu ne mogu bez prevoza, upućeni su ili na Klašnice ili na Lazarevo, što je opet predaleko. Kontaktirao sam resorno ministarstvo i oni su pozvali roditelje da im se pismeno obrate u vezi organizovanog prevoza- rekao je Škobić.

Istovremeno, za djecu koja idu u Zalužane, i koja su prethodnih godina imala organizovan prevoz do škole, to više neće biti potrebno, dodaje on, jer bi uskoro trebao biti otvoren viseći pješački most, na čiji su sanaciju čekali od poplava 2014. godine.

Direktor OŠ „Desanka Maksimović“ u Trnu, Radoslav Savanović svjestan je kaže da je nastao problem za roditelje i djecu u Priječanima i ističe da oni imaju ugovoren prevoz od naselja Šušnjari, a koji će sada ići na Klašnice. Prevoz je za osnovce od 2. do 9. razreda, koji idu u klasične smjene, a autobus u jednom smjeru vozi deset kilometara.

– To je najbezbolinija solucija, ali problem je za prvačiće jer se oni ne uklapaju u klasičan raspored i njih inače roditelji dovode i odvode u školu. Tim roditeljima smo predložili da razmisle da jedan period djeca idu u školu u Priječanima, pa kasnije da se prebace u našu školu kada budu završeni radovi- rekao je Savanović.

Roditelji ipak komentarišu da je za tako malu djecu stresno da se priviknu na učitelja, pa onda prelaze u drugu školu.

Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši, kojoj pripada most u Priječanima, potvrdio je za Srpskainfo da su za radove izdvojili oko 400.000 KM, te da bi popravka trebalo da bude završena za mjesec dana.

– Most je dosta otećen tako da smo morali krenuti u sanaciju. Mijenjaćemo drvene patosnice metalnim, kompletan most će biti peskaren. Razmišljali smo i da stavimo asfalt, ali smo odustali jer se tako značajno umanjuje nosivost mosta- izjavio je Karapetrović, dodajući da će poslije obnove, most moći služiti mještane još najmanje dvadeset godina.

Naglasio je da ima potrebe i da je u planu gradnja novog mosta, ali da to iziskuje mnogo novca te da je potreban dogovor dvije opštine o toj investiciji.

Snimak, pa sanacija?

Na katastrofalno stanje mosta u Priječanima nedavno je u svom video snimku na društvenim mrežama ukazao i odbornik Draško Stanivuković, zbog čega već mnogi smatraju da je on zaslužan za početak ovih radova. Na ove komentare načelnik Laktaša Ranko Karapetrović, odgovara da je opština još prošle godine pokrenula procedure za sanaciju, te da su sam projekat pripremali nekoliko mjeseci.

(Srpskainfo)