Politika 20.05.2022.

Radović: Bespotrebna fama oko kandidata SDS, Trivićeva ima našu punu podršku

ČITANJE: 5 minuta

Niko ne pita SNSD kada će oni dati imena za kandidate na izborima. Mislim da je napravljena bespotrebna fama oko svega. SDS kroz svoje organe će uraditi to u skladu sa procedurama. Imamo sjednicu Glavnog odbora početkom juna i ne znam zašto bi se žurilo, rekao je potpredsjednik SDS-a Milan Radović govoreći o kandidatu ove stranke na predstojećim izborima.

On je u intervjuu za portal Banjaluka.net govorio o predstojećim izborima, stanju u SDS-u i opoziciji, ali i ekonomsko-političkoj situaciji u BiH.

– Stvorena je ta neka percepcija u javnosti ako neko bude kandidat… Neće se ništa desiti. SDS je složna stranka. Mi od polovine aprila radimo pripreme i završili smo sve tehničke detalje za prijavu stranke. Radimo na infrastrukturi, ona je potpuno zanovljena, to je bio najteži dio posla – rekao je Radović.

Čini se da postoji dosta trzavica i da opozicione stranke još nisu spremne za izbore.

Radović: Što se tiče trzavica u opoziciji, trenutno su opozicija SDS i PDP i imamo dogovor da oni daju jednog, a mi drugog kandidata. Mislim da je pogrešna priča o trećoj koloni, jer nije ista situacija kao u Crnoj Gori gdje je ona formirana da se glasovi manjina kanališu na jedno mjesto. Na ovim izborima će biti izbor da li su građani za ovakvu vlast i ovakav standard ili su za ljude koji misle drugačije i mogu ponuditi rješenja.

Kažete da su opozicija SDS i PDP. O čemu je Mirko Šarović razgovarao sa predsjednikom DNS-a Nenadom Nešićem? I DNS se predstavlja kao opozicija.

Radović: Šarović s Nešićem u Parlamentu sjedi svaki dan i ne vidim tu problem, vjerovatno imaju političkih tema. Bilo bi pogrešno da nisu razgovarali. Ja sad ne bih govorio o politici DNS, prijavili su svoje kandidate i to je legitiman njihov stav. Da li će to prepoznati birači, to ćemo vidjeti.

Kakva su Vaša očekivanja od predstojećih izbora?

Radović: Mislim da će PDP i SDS imati jaku podršku. Imaćemo jake liste i sa ova dva kandidata, od kojih je jedna Jelena Trivić, koja ima punu podršku SDS i naš kandidat za člana predsjedništva, mi se nadamo, očekujemo i vjerujemo, a to istraživanja pokazuju, da smo na veoma dobrom putu i da smo blizu da pariramo vladajućoj koaliciji.

BiH se nalazi u vjerovatno najvećoj krizi od kraja rata. Kuda ide BiH, kako vidite rješenje krize?

Radović: Prvo treba sagledati ko su generatori krize u BiH, šta je do sada urađeno i kakva je politička i ekonomska situacija u BiH. Mislim da imamo čvrstu koaliciju (SDA-SNSD-HDZ) i ta koalicija treba da bude odgovorna za stanje u BiH, a na entitetskom nivou tu odgovornost snosi vladajuća koalicija. Ova ekonomska situacija u kojoj se nalazimo, nebriga za građane neusvajanjem određenih prijedloga da se ublaže efekti inflacije pokazuju da ova vlast razmišlja samo o tome kako da napuni budžet i da ga što prije i što kvalitetnije za njihove svrhe potroši. Tu je prije svega stranački interes, nego rasteretiti kućne budžete građana. S jedne strane imamo niz skupih investicija, kupovine helikoptera i automobila, a s druge strane odbijaju da usvoje npr. Zakon o javnim nabavkama koji bi dodatno regulisao tu oblast.

Jasno je da je ekonomska situacija teška. Kako Vam se čini politička situacija?

Radović: Ovo liči na nabacivanje lopte, prije svega između SDA i SNSD, jer obično se ulazi u teške tema i tešku retoriku kad dolaze izbori. Pokušaj SNSD da se stavi na čelo, u poziciju zaštitnika Republike Srpske, a nema potrebe pričati o tome od čega mi treba da se štitimo. Od čega je to Republika Srpska ugrožena? Imamo svoju poziciju kao entitet i o tome ne postoji nikakva politička volja da se razgovara u drugom pravcu. Imali smo Inckov zakon o kojem se danas ne priča, a koji je bio generator svega. Danas su se ušutili oko toga. Imamo vraćanje nadležnosti, pa gdje smo sada? SNSD je zaigrao jednu opasnu igru, koja nije dobra za poziciju Republike Srpske, jer se u međunarodnim krugovima identifikujemo kao problem. To naravno vrijedi i za drugu stranu, koja jedva dočeka da dodatno potpali vatru i onda se javlja strah kod ljudi. Nerijetko se priča i o strahu od rata, što dovodi do masovnog odlaska ljudi. Potpuni krivci, dakle su, ove tri vladajuće stranke.

Kako bi se SDS ponašao u ovakvom trenutku?

Radović: Mi u SDS-u to vidimo na drugačiji način. Prije svega moramo da ojačamo ekonomski i kao Republika Srpska i kao BiH, jer najbolja stvar je kad ste finansijski jaki i kada rješavate socijalni status stanovništva.

Vlada je najavila da će određenim kategorijama stanovništva dati po 100 KM. Kako Vi, kao ekonomista, gledate na tu mjeru?

Radović: Mislim da je Srbija davala to da pomogne građanima da plate komunalije, jer dvije godine je bila teška kriza zbog korone. Ova priča u Republici Srpskoj tik pred izbore ostavlja sumnju da se finansijski pridobiju birači, kao što je bilo 2018. godine kada su penzionerima dijelili 100 KM i čak se prijetilo onima koji ne glasaju za SNDS. To bi imalo smisla da se pomogne građanima, da plate račune, jer bi se time prelilo iz državne kase u državnu kasu. Međutim, linearna podjela nije dobra. S druge strane, ako se to bude trošilo za kupovinu roba i usluga, kupiće se ulje, brašno, šećer koji uvozimo. Efekat na našu ekonomiju će biti nikakav.

Inflacija je pogodila čitav svijet i tu najviše stradaju građani. Kako im pomoći?

Radović: Mi imamo tzv. inflatorno oporezivanje gdje je došlo do povećanog priliva u budžet usljed viših cijena i ta sredstva građanima treba vratiti. Za ova četiri mjeseca, Republika Srpska će imati povećane prihode od 300 miliona KM što je upravo rezultat poskupljenja, iako ima i rada Poreske uprave po pitanju poreske kontrole i prijave radnika.Moraju se povećati penzije, bez obzira koliko mi u opoziciji to olako gledati, povećati plate u javnom sektoru i rasteretiti privrednika. Da se razmišlja o srednjoj klasi, demografiji, da zadržimo stručne ljude.

 (Aleksandar Stojanović)