Politika 06.06.2021.

Radović: Dodik ušao u fazu prilagođavanja zahtjevima stranaca

ČITANJE: 3 minute

Sada je jasno da je Dodik započeo fazu prilagođavanja zahtjevima koje je ispostavila međunarodna zajednica – rekao je danas  zamjenik predsjednika SDS Milan Radović reagujući na izjave srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da bi Srpska mogla slaviti 15. februar umjesto 9. januara.

Prvo je porušio crkvu Usekovanje glave Svetoga Jovana Кrstitelja u Кonjević polju, koja nosi ime velikog pravoslavnog sveca, iako je tvrdio da nikada on i vlast pod njegovim patronatom neće rušiti srpske crkve – ističe se Radovićeva izjava u saopštenju iz SDS.

On je istakao da je Dodik počeo da ispunjava i drugi zahtjev, onaj vezan za Dan Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.

– Izgleda da je ipak uzalud referendum o Danu Republike i sada je jasno da je bila u pitanju predstava i manipulacija narodom. Očito je da je Dodik popustio i najavio izmjenu Dana Republike Srpske, ublažavajući tu činjenicu na način da je predložio da ga veže za Dan državnosti Srbije, tj. za Sretenje – istakao je Radović.

Žargonski rečeno, kaže Radović, Dodik se „sakrio u mišju rupu“ kada su članice NATO Alijanse izvodile vježbe na Manjači, iako je on najavljivao proteste i 30.000 ljudi koji će vježbu da spriječe.

– S obzirom na to da je on prihvatio „ANP“, postavlja se pitanje koji je sljedeći korak? Da li su to Ustavne promjene? Upravo je Dodik optuživao sadašnju opoziciju za „izdaju“ i sebe predstavljao kao „zaštitnika“ Republike Srpske, a sada prihvata sve što je godinama najavljivao da će odbiti – kaže zamjenik predsjednika SDS.

On dodaje da je Srpska demokratska stranka upozoravala da je Dodikova politika čista improvizacija u kojoj ne postoji stvarni plan za osnaživanje Republike Srpske, već samo onaj plan kojem je cilj isključivo njegov lični interes.

– Smatram da je izuzetno opasno to, za sve građane Republike Srpske, što je sva vlast koncentrisana u rukama jednog čovjeka, koji veže sudbinu svih građana za svoju političku sudbinu. Naša vizija Republike Srpske, za razliku od njegove koja je uska i sebična, drugačija je i utemeljena na ideji da su zakon i red jednaki za sebe – ističe Radović.

On podsjeća na izjavu Golde Meir, bivše predsjednice Vlade Izraela, koja je rekla: „Ako želite da izgradite sjajnu zemlju u kojoj će željeti da žive vaša djeca, potrebno je da napravite dva koraka: Da korupciju izjednačite sa izdajom, a korumpirane zvaničnike sa izdajnicima, do sedmog koljena. Da tri profesije budu najviše plaćene: vojska i policija, prosvjetni radnici i ljekari.“

– Upravo će platforma Srpske demokratske stranke, koja je trenutno u fazi pripreme, biti bazirana na ovim principima. Uz to ćemo obuhvatiti i status penzionera, studenata i boraca koji su stvarali Republiku Srpsku – istakao je Radović.

On naglašava da SDS-ova vizija Republike Srpske podrazumijeva da glasove nećete moći da kupite novcem ili ucjenama, naročito ne onim koji se tiču radnih mjesta.

– Sada je jasno ko je spreman da se zarad svoje lične pozicije povuče tri koraka unazad, da porekne sve što je govorio prethodnih godina, obmanjujući svoj narod pričama o odvajanju, mirnom razdruživanju ili o tome da Dan Republike Srpske ostaje trajno naš praznik.  Uzalud postrojavanja policije, svečane akademije i marševi po Banjaluci. Da li se ovo zove izdaja srpskih interesa ili postoji neka druga riječ u našem jeziku -upitao je Radović.

(A.M.)

Oznake: Milan Radović