Politika 15.05.2021.

Radović: Priča o mirnom razdruživanju propali pokušaj SNSD-a da povrati pad rejtinga

ČITANJE: 2 minute

Očito je da je pokušaj SNSD-a, da na temelju priče o mirnom razdruživanju sa Federacijom BiH povrati pad svog rejtinga, potpuno propao. Sada je jasno da namjera SNSD-a nije bila iskrena, kao što nije bio iskren referendum o Danu Republike Srpske, istakao je Milan Radović, član Predsjedništva SDS, saopšteno je iz ove stranke.
On je kazao da se to vidi i iz dokumenta kome je promijenjen naziv tako da su poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske dobili sasvim drugi dokument o tobožnjim razgovorima sa Federacijom BiH.

“Kada je SNSD sa svojim partnerima usvojio zaključke, dobili su jasan odgovor od SDA, svog koalicionog partnera sa kojim čine vlast na nivou BiH, da SNSD može da šalje svoje prijedloge u Parlament BiH i da neće moći da vrati one nadležnosti Republike Srpske koje je SNSD prenio na nivo BiH jer je SNSD u tome dobrovoljno učestvovao i glasao ZA u predviđenoj parlamentarnoj procedure”, pojasnio je zamjenik predsjednika SDS.

Dakle, ističe Radović, potpuno je jasno da tim koji treba da bude formiran od strane Predsjednika Republike Srpske gospođe Cvijanović, neće imati sa kim ni da razgovara i da je inicijativa doživjela fijasko.

“Na ovaj način su institucije Narodne Skupštine Republike Srpske i Predsjednika Republike Srpske ponizene, jer usvojeni dokument u formi zaključka nema nikakvu pravnu snagu. Upravo su predstavnici SDS-a i opozicije ukazivali da je to sve farsa kako bi se skrenula pažnja sa vježbe NATO-a na Manjači i sa loše ekonomske situacije i rekordnog nivoa zaduženja Republike Srpske od 6,5 milijarde KM”, poručio je Radović dodavši da je taj dug prvi put od nastanka Republike Srpske veći od duga Federacije BiH koji iznosi 6,3 milijarde KM.

On je kazao da vlast koja koristi institucije Republike Srpske da bi obmanula svoje građane, koja nas je enormno zadužila, koja u pandemiji nabavlja najskuplje respiratore, vakcine i koja se u ovakvoj situaciji ne odriče luksuznih automobila i skupih softvera i investicija mora da ode sa političke scene.

“Tome u prilog idu neoborive činjenice da je dug po glavi stanovnika Republike Srpske 5.600 KM a da je dug u Federaciji BiH 2.600 KM, da budžet Republike Srpske nije stabilan bez kredita, da nas jedna vakcina kosta 106 KM, da su nam opštine prezadužene, da smo dovedeni u situaciju da su javna preduzeća prezadužena i generišu gubitke, da nam veliki broj penzionera dobija najnižu penziju, da nam borci dobijaju 1,60 KM po mjesecu učešća u ratu, da nas je sve manje jer nam najsposobnije radno stanovništvo i omladine odlaze”, zaključio je Radović.

(N.S)

Oznake: Milan Radović