Politika 01.05.2021.

RADOVIĆ: SDS-u istorija daje pravo da preuzme odgovornost za Srpsku

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednik SDS Milan Radović izjavio je da SDS treba da preuzme odgovornost za vođenje Republike Srpske.

Za to joj daju pravo njena istorija i državotvornost koju ima, jer ipak SDS nosi najviše zasluga za nastanak Republike Srpske – rekao je Radović.

Govoreći o izbornim aktivnostima SDS, Radović je rekao da su u fokusu Srpske demokratske stranke ekonomija, život čovjeka, zaštita prava građana i Republike Srpske.

– Naša buduća politika će se ogledati u platformi koja će sadržavati set reformskih zakona i reformi penzionog, socijalnog, zdravstvenog sistema. Sve ono što je normalno da Srpska kao demokratski uređen sistem može da ponudi građanima – rekao je Radović.

Porijeklo imovine

Podsjetio je da SDS predlaže nacrt zakona o porijeklu imovine, koji je, kako je naveo, dosta bolji od istog zakona koji predlaže SNSD.

– Tu je bilo malo nedoumica u dijelu na koji način se utvrđuje porijeklo imovine. Mi smo mišljenja da se porijeklo imovine treba utvrditi po određenoj vrijednosti, pa se vratiti retroaktivno na određeni broj godina. SNSD ima drugačije viđenje – objasnio je Radović.

On je istakao da je u politici normalno imati različite stavove, te da zbog toga ne treba svakog ko misli drugačije smatrati neprijateljem.

– Ne trebamo biti neprijatelji zato što drugačije razmišljamo. To je pogrešna politika SNSD – uvjeren je Radović.

Mišljenja je da je neophodno uspostaviti veću kontrolu nad upravljanjem javnim preduzećima.

– Postoje nadzorni odbori nad javnim preduzećima, ali ovdje vlada sistem neodgovornosti. Čak je premijer predvidio da će kontrolisati javna preduzeća iz svog kabineta, ali mi ni to ne vidimo – rekao je Radović.

Londonska berza

On je istakao da Srpska može biti ekonomski stabilna ukoliko ima dobro upravljanje. Kao neko ko ima dugogodišnje iskustvo u bankarskom sektoru, naveo je da su uslovi zaduženja Srpske vrlo nepovoljni.

– Te pare sa Londonske berze vjerovatno trebaju, jer je smanjen prihod u budžet, ali je način otplate veoma opasan, jer se nakon pet godina vraća kredit odjednom. On čini 35 odsto izvornih prihoda budžeta, a i kamata je visoka – ocijenio je Radović.

Istakao je da nije isto ekonomski porediti kamatnu stopu od prije sedam-osam godina i danas.

– Da li je dobro što smo izašli na Londonsku berzu? Jeste, ali da smo prodali obveznice po dva odsto. Mi smo kupili novac i dali smo garanciju. Obavezali smo se da ćemo tu obavezu isplatiti nakon pet godina, dakle glavnicu, a da ćemo godišnje plaćati 28 miliona kamate, ukupno 140 miliona – rekao je Radović.

Zaključio je da je SDS oduvijek bio zagovornik rasterećenja privrede.

(SB)

Oznake: Milan Radović