Politika 22.09.2021.

Radović: SNSD vrši deblokadu na nivou BiH, a blokira Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

– Pale su juče maske oko blokade institucija BiH i oko srpskog jedinstva. Zaključak Narodne Skupštine je juče grubo prekršen jer je u radu ali i u odlukama Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH učestvovala ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović iz čega se može zaključiti da je prestala blokada institucija BiH – poručio je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke.

On je podsjetio na zaključak Narodne Skupštine Republike Srpske koji kaže “da će srpski predstavnici učestvovati u radu zajedničkih institucija samo u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske”.

„Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je naložio Upravi ove institucije da koriguje budžet za narednu godinu i to za nabavku zgrade u Banja Luci u iznosu od oko 100 miliona КM. Da li je nabavka sporne i veoma skupe zgrade interes građana Republike Srpske?

Da li je predsjednik SNSD-a konsultovao ili informisao predsjednike drugih stranaka o učešću u radu UO Uprave za indirektno oporezivanje? Očito je da je interes pojedinaca iznad interesa naroda u Republuci Srpskoj i da za to ne treba tzv. srpsko jedinstvo“, naglašava Radović.

Dok SNSD sa jedne strane polako vrši deblokadu institucija na nivou BiH, kaže Radović, sa druge strane se blokira budžet Banjaluke kako bi se skrenula pažnja sa debolkada.

„Na ovaj način se realizuju prijetnje Banjalučanima iz izborne noći od strane predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Sada je potpuno jasno da podignuta tenzija oko tzv. Inckovog zakona nije bila iskrena i da predstavlja klasičnu  zloupotrebu i igru sa narodom u cilju pribavljanja jeftinih političkih poena ali i ostvarenja ličnih interesa“, poručio je Radović.

On ističe da se pokazalo da je tzv. blokada institucija BiH ali i osporavanje visokog predstavnika čista politička farsa SNSD-a.

„Dok sa jedne strane zamajavaju narod pričama o samostalnosti Republike Srpske, mirnom razdruživanju ili čak o nekom novom Dejtonu, s druge strane pokušavaju da se bezbolno vrate u institucije BiH. Opozicija mora da napravi otklon od pogubne politike SNSD-a jer ona nije iskrena i može da narod u Republici Srpskoj odvede u ekonomsku izolaciju što bi realno teško mogli da izdržimo. Nas budžet je na kreditnoj infuziji jer zavisi od kredita MMF-a i banaka,a građani sve lošije žive“ – zaključio je zamjuenik predsjednika SDS-a.

(E.M)

Oznake: Milan Radović