Politika 08.02.2021.

RADOVIĆ: Srpska u defanzivi, izgubili smo konekciju sa svim važnim adresama u svijetu

ČITANJE: 3 minute

O ponavljanju izbora u Srebrenici i Doboju, ukrupnjavanju opozicije u RS, ekonomskoj situaciji i drugim temama, N1 je razgovarao sa zamjenikom predsjednika SDS-a Milanom Radovićem. Konstatovao je da se Republika Srpska nalazi u političkoj defanzivi.

Kazao je da se u SDS-u pripremaju za ponovljene izbore u Doboju koji će biti održani 21. februara..

“Izbori su brutalno pokradeni u novembru. Primjetno je da ljudi žele nešto novo i promjene. Što se tiče opozicionog kandidata, gospodina Cvijana, on je imao zdravstvenih problema. Imali smo jedan sastanak i mi ostajemo kao ozbiljna stranka i pri svom kandidatu, a naravno i kandidatu opozicije, s obzirom da će i druge stranke podržati gosodina Cvijana, odnosno našeg kandidata za gradonačelnika Doboja”, rekao je Radović, dodavši:

“SDS će da zaštiti svaki svoj glas. Tu se radi o zaštiti prava građana, niko i ništa ne može uzet vaš glas i pripisati ga drugom. Ti izbori moraju biti fer i korektni”.

Istaknuo je da su veoma važni izbori u Doboju, posebno nakon “brilijantnih pobjeda” opozicije u Bijeljini i Banjaluci.

“Misim da je Doboj sljedeća faza, i da Dobojlije shvataju da treba da se promijeni sistem. Izbori u Doboju su važni, jer odatle kreću velike promjene. I siguran sam ukoliko se to desi, i ukoliko građani glasaju za opoziciju, te promjene će biti mnogo brže nego što se može očekivati”, naveo je.

Prema istraživanju, kako je rekao, SDS ima podršku od 20 odsto.

“I to je ono što je realno i što očekujemo. U periodu kad ćemo osloboditi građane od straha, siguran sam da će izaći u što većem broju. Vjerujem da će u Doboju biti iznenađenje, i siguran sam da će se to desiti”, kazao je.

Na pitanje voditelja N1 Dalibora Mrdića, kako komentariše optužbe SNSD-a da je opozicija u Republici Srpskoj žrtvovala Srebrenicu, samo da bi se poništili izbori u Doboju, odgovara da su to čiste gluposti.

“Pratio sam to njihovo medijsko spinovanje. Izbori su poništeni i treba pročitati odluku CIK-a gdje su utvrđene nepravilnosti. Moglo bi se to gledati i iz političkog aspekta da su izbori poništeni 100 posto na svim biračkim mjestim, međutim, oni su poništeni samo tamo gdje je bila zloupotreba. Pokušavaju da preusmjere na jednu drugu stranu i to je opet nacionalno pitanje. U tom momentu se pokušala skrenuti pažnja sa afere Ikona koja je bila u fokusu svih medija, i onda se čekala ta odluka CIK-a”, istaknuo je Radović.

Mišljenja je i da bh. entitet Republika Srska trenutno nalazi u fazi kad je izgubila konekciju sa svim važnim političkim subjektima u svijetu.

“Izgubili smo konekciju sa Washingtonom i poljuljana je situacija sa Moskvom. Sada najnoviji odnosi sa Srbijom, također ne idu u dobrom pravcu. Imamo vlast koja je izlovana od stvarnosti i koja nas svojim djelovanjem dovodi do toga da se ovdje sve lošije živi, da nema investitora”, rekao je.

Za kraj je ponovio da “ako vas ne pozivaju u Berlin, Brisel, Washington, u zadnje vrijeme i u Moskvu, onda imate situaciju da se Republika Srpska nalazi u političkoj defanzivi da promoviše svoje interese”.

(SB)

Oznake: Milan Radović