Politika 24.09.2021.

RADOVIĆ: Važno podržati građanske proteste u Banjaluci 2. oktobra

ČITANJE: 1 minuta

Mediji su čuvari demokratije. Ograničiti rad jednoj televiziji, bez jasnog i opravdanog razloga, ne samo da je udarac na slobodu medija, nego predstavlja žestok otpor pravu na slobodno mišljenje, izražavanje i informisanje u cjelini, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On je kaže da sloboda medija, pored toga što je garantovana Ustavom Republike Srpske, predstavlja i civilizacijsko nasljeđe, saopštio je SDS.

Sloboda informisanja je, dodaje Radović, utkana u ono što danas nazivamo „evropskim vrijednostima“ i upravo ona definiše stepen demokratičnosti nekog društva.

„Nemoguće je govoriti o takvim vrijednostima, na jednoj strani, a na drugoj strani ograničavati rad medijskoj kući koja se ne uklapa u sistem vrijednosti onih koji su na vlasti. Dakle, napad na BN televiziju kroz ograničavanje i ukidanje njenog emitovanja, nije samo napad na jedan medij, već na slobodu medija i na garantovana prava i slobode građana Republike Srpske“, navodi Radović

On je upozorava da ukoliko dozvolimo da takve situacije postanu „normalne“, tada otvaramo vrata još rigoroznijim ograničavanjima ljudskih prava i sloboda, koji u konačnici dovode do totalitarizma.

„Upravo zbog toga je važno podržati građanske proteste 2. oktobra u Banjoj Luci i jasno poručiti političarima na vlasti da Republika Srpska ne želi jednoumlje, da je ovo zemlja slobodarskog naroda koji ne pristaje na tiraniju, te da su sloboda govora i medijske slobode osnovne vrijednosti na kojima počiva naše društvo“, poručio je Radović.

(SB)

Oznake: Milan Radović