Politika 14.08.2021.

Radović: Vlast nema viziju kako i kuda treba voditi Srpsku

ČITANJE: 3 minute

– Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da vladajuća koalicija uopšte više nema viziju kako i kuda treba voditi Republiku Srpsku i kako izaći iz ovako složene situacije – smatra Radović.

Srpska demokratska stranka je prethodnih dana pokazala da joj je interes Republike Srpske i njeni građana na prvom mjestu. Međutim, svako dalje pozivanje na srpsko jedinstvo po nekim drugim pitanjima, i to od strane onih koji su odgovorni za ovakvu političku i ekonomsku situaciju,  je u najmanju ruku neprimjereno i politički nezrelo, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On naglašava da je politika koju vlast na čelu sa SNSD-om provodi punih 15 godina Srpsku dovela do rekordne zaduženosti i to u vrijeme kada su poreski prihodi konstantno rasli, do masovnog odlaska mladih i stručnih ljudi, sve lošijeg standarda građana, visokog nivoa korupcije i nepotizma te manjka investicija kojima bi se otvorila nova radna mjesta.

Radović kaže da je neprimjereno pozivati SDS i opoziciju da uzme učešće u koncentracionoj vladi.

„SDS sigurno nije spreman na takav model učešća u vlasti jer su naše politike upravo različite od onih koje provodi SNSD još od 2006. godine“, navodi Radović.

On poručuje da se Republika Srpska mora boriti kako bi se saznala istina i o zločinima koji su počinjeni nad srpskim žrtvama.

„Ogroman novac, i to desetine miliona maraka, je izdvojen za rad predstavništava Republike Srpske u zapadnim zemljama, a da nikada nismo imali uvid kako je taj novac potrošen i u koje svrhe. Da li su ikada organizovali bilo kakav skup kojim bi se privukla pažnja i saznala istina o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad Srpskim narodom u Podrinju ili da se sazna istina o logorima koji su postojali za Srbe kao što je to logor u Tarčinu“, upitao je Radović.

On navodi da se Republika Srpska politički gledano na međunarodnom planu,nalazi u nezavidnoj situaciji i da veoma lako može da posluži kao predmet “podkusurivanja” u odnosima nekih velikih sila ,što, kaže Radović, posebno mora da nas zabrine.

Smatra da je potrebno otvoriti dijalog i razgovarati sa međunarodnom zajednicom.

Radović kaže da Republika Srpska ne može sebi da priuštiti luksuz da uđe u dublju konfrontaciju sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, kako iz političkih, tako i iz ekonomskih razloga.

„Mi smo veoma zavisni od robne razmjene sa zemljama članicama EU, mnogo naših državljanja koji nam donose novac je zaposleno u Njamačkoj, Austriji, Italiji i mi moramo i te kako da o tome vodimo računa“, napominje Radović.

Takođe je potrebno naglasiti, dodaje Radović,  da plaćanje obaveza iz Budžeta Republike Srpske ali i finansiranje infrastrukturnih projekata zavisi od kredita, i dodaje da su  njeni najveći kreditori MMF, Svjetska banka,Evropska investiciona banka, EBRD kao i strane banke koje posluju u RS i čije je sjedište na području EU.

„Istovremeno, budućnost naših građana zavisi od novca koji će upravo ove zemlje i njihove kompanije investirati ovdje i zato se mora tražiti rješenje. Postavlja se logično pitanje da li mi imamo rezervu koja može da zamijeni velike međunarodne kreditore, da li možemo da proizvedemo robu koju sada uvozimo iz EU ili da li možemo da obezbijedimo posao za naše radnike koji rade u zemljama EU“, upitao je Radović.

On kaže da je ono što dodatno zabrinjava činjenica da vladajuća koalicija uopšte više nema viziju kako i kuda treba voditi Republiku Srpsku i kako izaći iz ovako složene situacije.

Oznake: Milan Radović