Biznis 04.06.2021.

RAFINERIJA ULJA MODRIČA: Neka 5. jun, dan zaštite životne sredine, bude svaki dan

ČITANJE: 2 minute

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promjenu ekološke svjesti u pravcu odgovornijeg ponašanja prema okruženju. Na ovaj način skreće se pažnja na posljedice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, te se podsjeća javnost na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.

Tim povodom, članica Nestro grupacije „Rafinerija ulja Modriča“ a.d. predstavila je realizovane projekte koji su imali za cilj direktan, pozitivan uticaj na ekologiju, a tiču se povećanja energetske efikasnosti, smanjenja emisije i imisije štetnih gasova u okolinu.

Zaštita životne sredine je dinamičan proces koji se suočava sa postojećim i novim izazovima, u tom pravcu markirana je potreba promjene prioriteta i načina snabdjevanja parom Rafinerije ulja Modriča. U tu svrhu realizovano je 10 energoefikasnih projekata kao što su sistem električnog grijanja aditiva u novom blending centru, sistem toplovodnog grijanja rezervoara za sirovine za proizvodnju mazivih masti, povećanje stepena iskorištenja rada toplotne pumpe u svrhu grijanja objekata itd.

Navedeni projekti realizovani u prethodnoj godini energetski su i ekološki efikasni, što pokazuje i podatak da je smanjena upotreba mazuta za čak 39%, a emisija zagađujućih materija iz postrojenja za sagorjevanje za 31%, rekla je Dragana Mitrović,rukovodilac sektora zaštite na radu i zaštite životne sredine.

U projekte koji za cilj imaju ekološki pozitivne efekte kompanija je izdvojila preko 250 000 KM rekao je Kiril Tkačev, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, te dodao da se planovi na projektima vezanim za ekologiju nastavljaju. Do kraja ove godine biće instaliran toplovodni kotao koji kao energent koristi gas, a u svrhu njegove nabavke biće izdvojeno 600 000 KM. Instalacija gasovodne toplovodne kotlovnice značajno će uticati na smanjenje emisije zagađujućih polutanata u atmosferu, zaključio je Tkačev.

Rafinerija ulja Modriča privredni je subjekat koji je od svog osnivanja društveno aktivan i odgovoran, tako da je i povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine kompanija donirala, iz svojih resursa i sopstvenim radom izrađene bačve za razvrstavanje otpada za 8 osnovnih škola, 2 predškolske ustanove i srednjoškolski centar u Modriči.