Politika 16.01.2019.

RAJČEVIĆ: Identifikovati potrebne studijske programe

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske identifikovaće na osnovu sagledavanja potreba tržišta rada koji su studijski programi potrebni Srpskoj u budućnosti i preduzeti određene mjere upisne politike na visokoškolskim ustanovama, izjavio je danas resorni ministar Srđan Rajčević.

On je istakao da bi Ministarstvo trebalo da dobije pravu sliku stanja i na osnovu takve slike izradi određenu racionalizaciju studijskih programa.

“Cilj je da sa potrebama tržišta rada sagledamo koji su studijski programi potrebi Srpskoj u budućnosti, da li postoje oni koji nisu potrebni, te da se sve to identifikuje kako bi ministarstvo preduzelo određene mjere”, rekao je Rajčević novinarima tokom sjednice proširenog kolegijuma i Senata Univerziteta u Banjaluci o upisnoj politici.

On je naveo da je Ministarstvo zainteresovano za kreiranje upisne politike za narednu, ali i sve druge naredne akademske godine.

“Informisan sam da na dva javna univerziteta, ali i na privatnim univerzitetima u Srpskoj postoje slični ili isti studijski programi na kojima vlada manjak zainteresovanosti i tome će se Ministarstvo posvetiti kako bi se napravile uštede i racionalizacija”, dodao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, neće se dozvoliti da egzistiraju studentski programi na kojima postoji višak nastavnog osoblja, a manjak studenata, jer su kao takvi teret za Republiku.

Rajčević nije isključio ni mogućnost provođenja jedne opsežne akcije provjere diploma u Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je u planu da se u narednoj akademskoj godini na ovaj Univerzitet upiše broj studenata na nivou kao i u ovoj godini, te da u narednoj godini neće biti povećana cijena studija.

“U prethodnom periodu uradili smo modernizaciju određenih studijskih programa. Na velikom broju fakulteta u toku je proces relicenciranja i modernizacije studijskih programa i očekujemo da do upisa naredne generacije studenata ti procesi budu završeni”, naveo je Gajanin.

On je podsjetio na stavove o potrebi smanjenja broja studijskih programa i sačinjavanju prioriteta onih studijskih programa za koje vlada veće interesovanje, navodeći prmjer Pravnog fakulteta koji je značajno redukovao broj studijskih programa drugog ciklusa studija i uradio modernizaciju.

Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Draško Marinković rekao je da sve projekcije pokazuju da će u narednom periodu biti sve manji broj studenata na upisima.

“Intenzivna demografska recesija koja je prisutna nekoliko posljednjih godina inicira da imamo smanjen broj učenika u osnovnim i srednjim školama i samim tim tako će biti i na univerzitetu”, naveo je Marinković.

On je istakao da se zbog toga mora razmištalji o tome kako da se unapredi upisna politika uzimajući u obzir demografske faktore koji su poražavajući i ukazuju na intenzivno smanjenje populacije.

Marinković je naveo podatke po kojima se u posljednjih nekoliko godina, na osnovu prirodnog priraštaja, populacija smanjila za oko pet odsto, a kada se dodaju i migracioni procesi, to u posljednjih pet godina predstavlja smanjenje populacije za još oko 50.000 stanovnika.

(Srna)