Vijesti 04.06.2019.

RAJČEVIĆ O REAKREDITACIJI Znamo da je riječ o političkoj opstrukciji

ČITANJE: 3 minute

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Beogradu da Srpska ima odgovore na političke opstrukcije Sarajeva u vezi sa reakreditacijom univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

“Stav Srpske je potpuno jasan, mi znamo da je tu riječ o političkoj opstrukciji”, rekao je Rajčević i dodao da je sve to u vezi sa uspostavljanjem novog saziva Savjeta ministara”.

Rajčević je učesnike sastanka Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke koju je organizovala Evropska komisija, upoznao i o dešavanjima u vezi sa reakreditacijom dva javna univerziteta u Srpskoj.

“Srpska ima odgovore na ta pitanja, a kakvi su to odgovori ja u ovom trenutku neću da obrazlažem”, rekao je novinarima Rajčević, koji je na jednom od panela skupa govorio o političkim opstrukcijama Sarajeva.

Rajčević, koji je sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić učestvovao na skupu, rekao je da univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nisu upisana u državni registar koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH.

“Nema bojazni ni za naše studente, ni za akademsku zajednicu, oni su i dalje akreditovani, ali naravno da mi moramo da okončamo proces reakreditacije sa finalnim korakom, a to je upis u državni registar”, rekao je on.

Rajčević je odbacio navode direktora Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH Envera Halilovića da Republika Srpska, po zakonu, treba da akredituje studentske programe, a ne institucije.

“To okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH uopšte ne poznaje, postoji samo jedna akreditacije, i to visokoškolske ustanove i pripadajućih studijskih programa”, rekao je Rajčević.

On je dodao i da je to integralni proces i po zakonu i po podzakonskim aktima i da sve ono što govori Halilović nema nikakvo utemeljenje ni u zakonima, ni sa stvarnošću.

“Poslije njegovog /Halilovićevog/ odlaska sa funkcije, a ubijeđen sam da će je napusti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da je ispunio zakonske uslove i za penziju, mi moramo više povesti računa o ovim stvarima i da se više nikada ne desi da Srpska dođe u situaciju da zavisi od nacionalističkih i šovinističkih mišljenja i stremljenja jednog čovjeka”, rekao je on.

Halilović je, poslije panela, na kojem nije dobio riječ da govori poslije Rajčevića, rekao novinarima da radi po zakonu i da “Republika Srpska vodi političku kampanju protiv njega”.

“Dao sam preporuku za akreditaciju univerziteta, ali ne za akreditaciju studijskih programa zato što to nije zakonito sprovedeno”, rekao je on, dodavši da sve treba da se uradi po zakonu.

Dvodnevni sastanak Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke okupio je, ministre obrazovanja zapadnog Balkana koji su razgovarali o novostima u vezi sa regionalnim aktivnostima i razmatrali niz tema iz oblasti obrazovanja.

Evropska komisija je osnovala 2012. godine Zapadnobalkansku platformu za obrazovanje i obuke s ciljen razmjene iskustava, primjera dobre prakse i regionalne saradnje u rješavanju sličnih pitanja iz oblasti obrazovanja.

(atv)