Politika 07.06.2021.

Rajčević: Poziv maturantima da studiraju na javnim univerzitetima

ČITANJE: 2 minute

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pozvao je sve svršene srednjoškolce da školovanje nastave na jednom od dva javna univerziteta u Srpskoj.

Iz resornog ministarstva navode da, zahvaljujući novom Zakonu o visokom obrazovanju, koji je stupio na snagu u julu prošle godine, studenti koji prvi put upisuju prvi ili drugi ciklus studija ostvaruju pravo na besplatno studiranje na fakultetima dva javna univerziteta u Srpskoj, koji su akreditovani i priznati u svijetu.

Ministar Rajčević poželio je maturantima svu sreću na budućim studijima i poručio im da upišu fakultete na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, jer sa tim čini najbolji izbor za sebe.

“U Vladi Republike Srpske činimo sve da vam taj izbor olakšamo, a vašu budućnost učinimo što svjetlijom. I ove godine vas očekuje besplatno školovanje za sve vas koji ćete, uvjeren sam, biti odlični studenti. Prirodne, društvene, tehničke, humanističke i umjetničke nauke, sve vas to čeka u okviru fakulteta dva naša javna univerziteta”, naveo je Rajčević u poruci maturantima.

Iz resornog ministarstva navode da su tri nivoa akademskog obrazovanja na javnim univerzitetima, od kojih prva dva mogu biti i strukovni studiji, usklađeni sa Evropskim kvalifikacionim okvirom.

“Prepoznat je i značaj povezivanja nauke i privrede što doprinosi komercijalizaciji znanja, ali i davanja više mogućnosti zapošljavanja u domaćim institucijama i kompanijama nakon završetka studija”, navodi se u saopštenju.

Rajčević je naveo da je prednost izbora domaćih fakulteta i što oba univerziteta u Srpskoj učestvuju u Erasmus plus programu, koji omogućava studentima stipendiju za usavršavanje na nekom od evropskih univerziteta.

“U akademskoj 2020/2021. godini na javne univerzitete u Srpskoj upisano je 658 studenta više u odnosu na prethodnu godinu što dokazuje da su naši napori u cilju podizanja i kontinuiranog osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju prepoznati. Nadamo se da će trend povećanja studenata na domaćim studijskim programima biti nastavljen i ove godine”, istakao je Rajčević.

(Srna, E.M)