Vijesti 17.04.2019.

RAJČEVIĆ: Razvijati ekonomiju baziranu na znanju

ČITANJE: 2 minute

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević poručio je da je Vlada opredijeljena za razvoj ekonomije bazirane na znanju, te će podržavati sve aktivnosti usmjerene ka tome.

On je, prije otvaranja 21. Međunarodne izložbe ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2019”, danas u Banjaluci novinarima rekao da su ovakvi događaji značajni za grad i Republiku Srpsku zbog čega ih podržavaju Ministarstvo i Vlada.

“Ove godine smo pokrenuli takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju i sve naše aktivnosti, uključujući i ovaj sajam su usmjerene na razvoj ekonomije bazirane na znanju, čiji su značajan dio inovacije”, kaže Rajčević.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske podržava inovativnost, istraživanje, digitalizaciju, razvoj modernih tehnologija, jer u tome vidi veliku razvojnu šansu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da gradske vlasti podržavaju “Inost” kao manifestaciju na kojoj se promovišu dostignuća i inovacije mladih.

“Naš je interes da se u osnovnim i srednjim školama poboljšaju uslovi rada. Prošle godine je grad sa republičkim vlastima radio na 19 objekata osnovnih škola i nekoliko srednjih”, naveo je Radojičić.

On je podsjetio da je grad prvi put prošle godine obezbijedio sredstva za dodatno opremanje srednjih stručnih škola jer nema dovoljno opreme na kojoj bi se mladi praktično osposobljavali za zanimanja.

“Ove godine smo sredstva udvostručili i očekujemo da će se srednje škole javiti sa kvalitetnim prijedlozima za opremanje, što će omogućiti bolje uslove učenicima i inovatorima”,kaže Radojičić.

On je poručio da je interes Banjaluke da poboljša stručno obrazovanje, da bi učenici sa znanja izlazili iz škole, što je i interes tržišta rada.

Član Saveza inovatora Republike Srpske Gordana Lipović rekla je će na ovogodišnjoj izložbi biti predstavljeno 359 eksponata sa učešćem više od 500 autora iz 10 zemalja.

Prema njenim riječima na izložbi će biti predstavljeni radovi inovatora, učenika, studenata i nastavnika iz BiH, Srbije, Ruske Federacije, Kine, Austrije, Makedonije, Slovenije, Irana, Tajvana, Indije, Indonezije.

Eksponati su iz automatike i informacionih tehnologija, a ima i onih na slobodnu temu, među kojima iz industrijskog dizajna, te likovnih i foto-radova iz ekologije, ali i suvenira, neobjavljenih maturskih, diplomskih ili stručnih radova, biznis planova, te kratkometažnih filmova, prezentacija i animacije ideja i inovacija.

Izložbu tradicionalno organizuju Savez inovatora Republike Srpske i Udruženje inovatora grada Banjaluka, a ove godine izložba je posvećena 140 godina od rođenja Milutina Milankovića i proslavi 22. aprila – Dana grada Banjaluke.

Izložba će se održati do 19. aprila u Domu omladine u Banjaluci.

(Srna)