RAJČEVIĆ: Redovne studente stimulišemo da ostanu u Srpskoj

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će svi redovni studenti javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj, koji daju godinu za godinom, bez obnova, od naredne godine imati besplatno školovanje, bilo da su na prvom ili na drugom ciklusu studija.

Rajčević je istakao da je to najveća novost koju studentima donosi novi zakon o visokom obrazovanju, a čiji prednacrt je pripremilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

“Redovne studente oslobađamo plaćanja školarine, a time želimo da ih stimulišemo da ostaju ovdje, te da damo dodatni motiv onima koji možda nisu mislili da studiraju na javnim univerzitetima”. rekao je Rajčević za današnji “Euroblic”.

On je dodao da ta mjera ne dolazi bez uslova, ali pomaže onima koji imaju ambiciju da budu najbolji.

“Planiramo i posebne podsticaje za redovne studente trećeg ciklusa studija, odnosno one koji u Srpskoj hoće da doktoriraju”, najavio je Rajčević.

Govoreći o pooštravanju uslova za izbor u nastavno-naučna zvanja, on je rekao da se na taj način podiže ljestvica kvaliteta.

Prema njegovim riječima, do sada je trebalo da docenti imaju tri naučna rada iz oblasti za koju se biraju objavljena u naučnim časopisima i zbornicima sa recenzijom, a sad treba i da je najmanje jedan objavljen u naučnom časopisu međunarodnog značaja ili naučnom skupu međunarodnog značaja.

Rajčević je naveo i da je novina da onaj ko se penzioniše u skladu sa propisima Federacije BiH, Brčko distrikta ili druge države ne može izvoditi nastavu u Srpskoj.

“To je podsticajna mjera za razvoj naše akademske zajednice. Ali, novost je i da univerzitet može nastavnicima sa drugih visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva dodijeliti zvanje gostujući profesor, što je praksa sa Zapada. Ako neko ima istaknuto ime u nekoj oblasti, možemo mu dodijeliti tu počasnu titulu i angažovati da ovdje predaje”, naglasio je Rajčević.

On je rekao da će ovim zakonom, suprotno mišljenjima i onima koji su širili strah u akademskoj zajednici, biti data dodatna autonomija visokoškolskim ustanovama, ali će zauzvrat biti tražena veća odgovornost od menadžmenta tih ustanova.

“Mislim da je to fer. Moraju se polagati računi državi jer je ona ta koja strateški usmjerava sistem visokog obrazovanja, a ne interesni lobiji ili neko treći”, naglasio je Rajčević.

On je naveo da su u proteklih 15 dana od kako je objelodanjen tekst prednacrta novog zakona o visokom obrazovanju stigli pozitivni signali iz velikog dijela akademske zajednice.

“Postoje i dalje određeni džepovi nezadovoljstva, ali mislim da su to prvenstveno oni koji će imati poteškoća da budu birani u zvanja u skladu s novim uslovima ili oni kojima se jednostavno ne sviđaju reforme u visokom obrazovanju. A ima i takvih”, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Rajčević je naglasio da se, na tragu onoga što je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio, a i on ponavljao, rukovodeći se nekim slučajevima koji su odjeknuli u javnosti, u zakonu sada daje mogućnost da Ministarstvo izrekne administrativnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti određenoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se ustanovi značajno odstupanje od odredaba ovog zakona, a posebno negativni trendovi kao što su takozvane lažne diplome, do okončanja sudskog postupka.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske smatra da je vrlo bitno i da se podstiče spoj privrede i naučnoistraživačke zajednice, dodajući da se zato sada prvi put uvode predstavnici privrede i u upravljačke organe javnih univerziteta, kao i u Savjet za visoko obrazovanje, koji će ubuduće imati značajnu ulogu u sistemu.

(Srna)

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,

Festival klasične gitare ‘Ubuntu Guitarfest’ uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare Ubuntu Guitarfest, u organizaciji Asocijacije gitarista 102 žice, održaće se u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra. Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare, a osnovana je 2015. godine u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno

Višković i Radojičić prisustvovali početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac – Lauš

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prisustvovali su danas početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac-Lauš, jednog od najvećih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, vrijednog 2,7 miliona KM, s rokom za izgradnju od 270 radnih dana. Višković je istakao da je Vlada Srpske izdvojila sredstva za ovaj projekat koji je od značaja za