RAJČEVIĆ: Redovne studente stimulišemo da ostanu u Srpskoj

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će svi redovni studenti javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj, koji daju godinu za godinom, bez obnova, od naredne godine imati besplatno školovanje, bilo da su na prvom ili na drugom ciklusu studija.

Rajčević je istakao da je to najveća novost koju studentima donosi novi zakon o visokom obrazovanju, a čiji prednacrt je pripremilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

“Redovne studente oslobađamo plaćanja školarine, a time želimo da ih stimulišemo da ostaju ovdje, te da damo dodatni motiv onima koji možda nisu mislili da studiraju na javnim univerzitetima”. rekao je Rajčević za današnji “Euroblic”.

On je dodao da ta mjera ne dolazi bez uslova, ali pomaže onima koji imaju ambiciju da budu najbolji.

“Planiramo i posebne podsticaje za redovne studente trećeg ciklusa studija, odnosno one koji u Srpskoj hoće da doktoriraju”, najavio je Rajčević.

Govoreći o pooštravanju uslova za izbor u nastavno-naučna zvanja, on je rekao da se na taj način podiže ljestvica kvaliteta.

Prema njegovim riječima, do sada je trebalo da docenti imaju tri naučna rada iz oblasti za koju se biraju objavljena u naučnim časopisima i zbornicima sa recenzijom, a sad treba i da je najmanje jedan objavljen u naučnom časopisu međunarodnog značaja ili naučnom skupu međunarodnog značaja.

Rajčević je naveo i da je novina da onaj ko se penzioniše u skladu sa propisima Federacije BiH, Brčko distrikta ili druge države ne može izvoditi nastavu u Srpskoj.

“To je podsticajna mjera za razvoj naše akademske zajednice. Ali, novost je i da univerzitet može nastavnicima sa drugih visokoškolskih ustanova iz zemlje i inostranstva dodijeliti zvanje gostujući profesor, što je praksa sa Zapada. Ako neko ima istaknuto ime u nekoj oblasti, možemo mu dodijeliti tu počasnu titulu i angažovati da ovdje predaje”, naglasio je Rajčević.

On je rekao da će ovim zakonom, suprotno mišljenjima i onima koji su širili strah u akademskoj zajednici, biti data dodatna autonomija visokoškolskim ustanovama, ali će zauzvrat biti tražena veća odgovornost od menadžmenta tih ustanova.

“Mislim da je to fer. Moraju se polagati računi državi jer je ona ta koja strateški usmjerava sistem visokog obrazovanja, a ne interesni lobiji ili neko treći”, naglasio je Rajčević.

On je naveo da su u proteklih 15 dana od kako je objelodanjen tekst prednacrta novog zakona o visokom obrazovanju stigli pozitivni signali iz velikog dijela akademske zajednice.

“Postoje i dalje određeni džepovi nezadovoljstva, ali mislim da su to prvenstveno oni koji će imati poteškoća da budu birani u zvanja u skladu s novim uslovima ili oni kojima se jednostavno ne sviđaju reforme u visokom obrazovanju. A ima i takvih”, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Rajčević je naglasio da se, na tragu onoga što je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio, a i on ponavljao, rukovodeći se nekim slučajevima koji su odjeknuli u javnosti, u zakonu sada daje mogućnost da Ministarstvo izrekne administrativnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti određenoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se ustanovi značajno odstupanje od odredaba ovog zakona, a posebno negativni trendovi kao što su takozvane lažne diplome, do okončanja sudskog postupka.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske smatra da je vrlo bitno i da se podstiče spoj privrede i naučnoistraživačke zajednice, dodajući da se zato sada prvi put uvode predstavnici privrede i u upravljačke organe javnih univerziteta, kao i u Savjet za visoko obrazovanje, koji će ubuduće imati značajnu ulogu u sistemu.

(Srna)

CVIJANOVIĆ: Treba ući u konstruktivnu reformu pravosuđa, a ne baviti se stereotipima

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući saopštenje PIK-a rekla je da su to stereotipi i da se osvrću i na pitanja koja nisu bila predmet ni zaključaka Narodne skupštine ni diskusija koje su se tamo čule. – Potrebno je da se iz tih stereotipa izađe i donesu konstruktivna riješenja a to prvenstveno znači da treba

DODIK: Žao mi je što se konstruktivan sastanak pretvorio u prijetnju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske. – Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja

DOBRE VIJESTI ZA ZAJEDNICE ETAŽNIH VLASNIKA Do novog krova uz novac iz gradske kase

Pored novčane pomoći koju izdvaja za sanaciju fasada, Grad Banjaluka u idućoj godini planira da učestvuje u obnovi krovova pojedinih stambenih zgrada tako što će sufinansirati dio radova.  Godinama se kroz budžet grada izdvajaju određena sredstva za sufinansiranje sanacije fasada, koja se raspodjeljuju putem javnog poziva na koji mogu konkuristati Zajednice etažnih vlasnika (ZEV). Zbog

SVEČANOST: Obilježen 43. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište u 43 godine postojanja imalo 91 premijeru i više od 400.000 gledalaca, što potvrđuje njihov kvalitet i uspješan rad. “Za razvoj alternativne pozorišne scene u Srpskoj ovo pozorište je izuzetno važno i Ministarstvo kontinuirano podržava njihov rad”, poručila je Đakovićeva.

NASTUP SA GOSTIMA: Akustični koncert “Balkan Expressa” 3. marta u Banskom dvoru

Banjalučki rokenrol sastav “Balkan Express” najavio je akustični koncert koji će održati u Banskom dvoru u Banjaluci 3. marta. Muzičari jednog od najslavnijih bendova iz grada na Vrbasu su istakli da je u pripremi autorski repertoar, ali u izmijenjenim aranžmanima, prilagođen akustičnim instrumentima. “Prije 12 godina smo imali svoj prvi unplugged koncert na istom mjestu,

Džaferović i Komšić pozvali Đukanovića da 2. i 3. marta dođe u BiH, Dodik se pozvao na vitalni interes

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. Za posjetu crnogorskog predsjednika glasali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv. Dodik

ELEKTROKRAJINA: Muškarac pištoljem napao dvojicu radnika koji su došli da mu isključe struju zbog duga

Jedno lice napalo je danas pištoljem dvojicu terenskih radnika “Elektrokrajine” prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka u Banjaluci, a oni tom prilikom nisu povrijeđeni, saopšteno je iz “Elektrokrajine”. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka koja je uhapsila napadača i kod njega pronašla oružje, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se dodaje da se napad na radnike