RAJČEVIĆ: Stanivuković iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, gostujući nedavno na BN Televiziji, iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”.

“Sve što je Stanivuković rekao je apsolutna laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i mene kao ministra”, rekao je Rajčević na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci povodom netačnih informacija koje je Stanivuković iznio o projektu “e-bebe”.

On je naveo da je netačno da je kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao potpredsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala” izrazila želju da se djeca registuju “na klik” nakon čega je on raspisao tender, te da je taj posao dobio Dodikov sin, kako to tvrdi Stanivuković.

On je naglasio da je Vlada ne sjednici 21. marta ove godine usvojila prioritenu listu projekata iz oblasti digitalne transformacije, a između ostalog i prijedlog projekta “e-beba”, dok je Fondacija “Djeca nam se rađala” registrovana 16. avgusta ove godine.

“Stanivuković je naveo i da je cijena projekta 800.000 KM bez PDV-a, a cijena jeste tolika ali sa PDP-om”, naglasio je ministar Rajčević.

On je pojasnio da nije riječ o aplikaciji, kako to kaže poslanik PDP-a, već o infomacionom sistemu i to je mnogo kompleksniji predmet nabavke, a tako je definisan i u tenderskoj dokumentaciji.

“Tokom postupka nabavke Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo na tenderu za ovako kompleksan projekat nije zaprimilo nijednu drugu ponudu, osim izabranog implementatora, jer su kriterijumi bili veoma striktni, što direktno dokazuje da je Stanivuković obmanuo javnost sa nekakvim papirom kojim je mahao na BN Televiziji”, rekao je Rajčević.

Ministar je podsjeto da je Stanivuković, poredeći cijenu u Srbiji i Srpskoj, rekao da je tamo samo nadogradnja veb portala putem kojeg se pristupalo ovom informacionom sistemu koštalao oko 45.000 evra, dok održavanje sistema košta oko 46.000 evra godišnje.

“Kod njih je potpuno drugačija baza podataka i registara podataka i situacija je neuporediva, a tačne podatke o troškovima dostaviće mi kolege iz Srbije, s obzirom na to da je Stanivuković tvrdio da je taj sistem kod njih uveden besplatno”, naglasio je Rajčević.

On je naveo da je jutros potpisao punomoć svom pravnom zastupniku kojim ga ovlašćuje da ga zastupa u predstojećem sporu po osnovu tužbe za klevetu protiv Stanivukovića zbog iznesenih neistina, kao i njegovih navode da je “vozač Igora Dodik” i javnog pitanja “koliko je dobio od nabavke”.

Ministar Rajčević je naglasio da će u skladu sa zakonskim odredbama, putem pravnog zastupnika, pružiti mogućnost Stanivukoviću da demantuje samog sebe i javno se izvini.

“Novac dobijen od Stanivukovića po osnovu te presude planiram da doniram našim javnim univerzitetima s ciljem istraživanja fenomena ‘lažnih vijesti’ s obzirom na to da on korist takav nastup zbog čega je on jedan lažni političar”, naveo je Rajčević.

On je poručio Stanivukoviću da se pripremi za dinamičnu sjednicu Narodne skupštine, jer ima nekoliko pitanja za njega s obzirom na činjenicu da se on predstavlja kao beskompromisni borac za pravdu.

Rajčević je poručio poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću da je ponosan što je šefildski đak, kako ga on često naziva, za razliku od njega koji “posjeduje bazično znanje koje pokazuje u javnoj komunikaciji”.

(Srna)

Popularni rep-kor sastav “Straight Jackin” u banjalučkom KSB-u

Predstojeći vikend u banjalučkom KSB-u biće obilježen još jednim odličnim nastupom. U subotu 14. decembra očekuje nas popularni rep-kor sastav Straight Jackin. Poznat po jasnim tekstovima i energičnoj svirci, ali i mješanju žanrova, ovaj sastav na sceni je od sredine devedesetih, a prvi album bio je “Ulaz se otvara češće”. Za vrijeme studija režije u

NAJAVLJEN TREĆI „BL RISING“: Humanitarni događaj posvećen alternativnoj muzici

U organizaciji Udruženja građana „Kultura kulturi“ iz Banjaluke, u banjalučkom klubu „City pub“ 3. i 4. aprila sljedeće godine (petak i subota) po treći put biće održan „BL Rising“, smotra humanitarnog karaktera posvećena alternativnoj muzici i autorskim bendovima. Nakon dva uspješna izdanja „BL Rising“ polako postaje jedan od značajnijih događaja posvećenih različitim muzičkim žanrovima i

Pogledajte rezultate mjerenja kvaliteta vazduha za 6-8. decembar

Izvještaji o rezultatima kontinuiranog mjerenja aerozagađenosti, koje za Grad obavlja Institut za građevinarstvo „IG“, svakodnevno se objavljuju njihovom sajtu. U skladu sa metodologijom mjerenja, rezultati za PM10 (čestice čađi) objavljuju se svakih sedam dana. Ovdje pogledajte najnoviji izvještaj: za period 6-8. decembar 2019. godine…

Suđenje Nenadu Suziću zatvoreno za javnost

Suđenje Nenadu Suziću (69), bivšem ministru prosvjete i kulture koji je optužen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, jutros je zbog zaštite žrtve, nastavljeno iza zatvorenih vrata. Suđenje se, kako saznajemo nastavilo saslušavanjem svjedoka a cijeli proces biće  zatvoren za javnost. Protiv Suzića je krajem septembra, optužnicu podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci i ona

Otvaranje izložbi “O Draganama” i “Prostori” ovogodišnjih dobitnica Plakete Banskog dvora

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića danas, 9. decembra 2019. godine u 19 časova biće otvorena izložba slika “O Draganama”, Dragane Grašar i izložba grafika “Prostori” Mirjane Preradović dobitnica nagrade Plaketa Banskog dvora za 2018/2019. godinu. Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike

ZBOG NEIZMIRENIH OBAVEZA: ŽKK Mladi Krajišnik izbačen iz Premijer lige BIH

Četvorostruki šampion BIH i osvajač devet šampionskih titula u RS nije više član elitnog ranga. Ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik izbačen je iz Premijer lige BIH odlukom Košarkaškog saveza BIH. Trofejni klub iz Banjaluke zbog neizmirenih obaveza  prema KSBIH nije odigrao ovog vikenda utakmicu protiv ŽKK Brčanka, a kako mu je ovo druga neodigrana utakmica