RAJČEVIĆ: Stanivuković iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, gostujući nedavno na BN Televiziji, iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”.

“Sve što je Stanivuković rekao je apsolutna laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i mene kao ministra”, rekao je Rajčević na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci povodom netačnih informacija koje je Stanivuković iznio o projektu “e-bebe”.

On je naveo da je netačno da je kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao potpredsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala” izrazila želju da se djeca registuju “na klik” nakon čega je on raspisao tender, te da je taj posao dobio Dodikov sin, kako to tvrdi Stanivuković.

On je naglasio da je Vlada ne sjednici 21. marta ove godine usvojila prioritenu listu projekata iz oblasti digitalne transformacije, a između ostalog i prijedlog projekta “e-beba”, dok je Fondacija “Djeca nam se rađala” registrovana 16. avgusta ove godine.

“Stanivuković je naveo i da je cijena projekta 800.000 KM bez PDV-a, a cijena jeste tolika ali sa PDP-om”, naglasio je ministar Rajčević.

On je pojasnio da nije riječ o aplikaciji, kako to kaže poslanik PDP-a, već o infomacionom sistemu i to je mnogo kompleksniji predmet nabavke, a tako je definisan i u tenderskoj dokumentaciji.

“Tokom postupka nabavke Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo na tenderu za ovako kompleksan projekat nije zaprimilo nijednu drugu ponudu, osim izabranog implementatora, jer su kriterijumi bili veoma striktni, što direktno dokazuje da je Stanivuković obmanuo javnost sa nekakvim papirom kojim je mahao na BN Televiziji”, rekao je Rajčević.

Ministar je podsjeto da je Stanivuković, poredeći cijenu u Srbiji i Srpskoj, rekao da je tamo samo nadogradnja veb portala putem kojeg se pristupalo ovom informacionom sistemu koštalao oko 45.000 evra, dok održavanje sistema košta oko 46.000 evra godišnje.

“Kod njih je potpuno drugačija baza podataka i registara podataka i situacija je neuporediva, a tačne podatke o troškovima dostaviće mi kolege iz Srbije, s obzirom na to da je Stanivuković tvrdio da je taj sistem kod njih uveden besplatno”, naglasio je Rajčević.

On je naveo da je jutros potpisao punomoć svom pravnom zastupniku kojim ga ovlašćuje da ga zastupa u predstojećem sporu po osnovu tužbe za klevetu protiv Stanivukovića zbog iznesenih neistina, kao i njegovih navode da je “vozač Igora Dodik” i javnog pitanja “koliko je dobio od nabavke”.

Ministar Rajčević je naglasio da će u skladu sa zakonskim odredbama, putem pravnog zastupnika, pružiti mogućnost Stanivukoviću da demantuje samog sebe i javno se izvini.

“Novac dobijen od Stanivukovića po osnovu te presude planiram da doniram našim javnim univerzitetima s ciljem istraživanja fenomena ‘lažnih vijesti’ s obzirom na to da on korist takav nastup zbog čega je on jedan lažni političar”, naveo je Rajčević.

On je poručio Stanivukoviću da se pripremi za dinamičnu sjednicu Narodne skupštine, jer ima nekoliko pitanja za njega s obzirom na činjenicu da se on predstavlja kao beskompromisni borac za pravdu.

Rajčević je poručio poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću da je ponosan što je šefildski đak, kako ga on često naziva, za razliku od njega koji “posjeduje bazično znanje koje pokazuje u javnoj komunikaciji”.

(Srna)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo

Na proljeće gradnja fudbalskog terena kod „Delte“

Gradnja fudbalskog igrališta sa vještačkom travom, koja će riješiti problem gradskih klubova sa nedostatkom adekvatnog mjesta za treninge, počeće na proljeće. Za prvu fazu ovog posla, već je izabran izvođač radova, za koje će iz budžeta biti izdvojeno oko 200.000 KM. – Riječ je o prvoj fazi radova na gradnji novog savremenog fudbalskog terena sa

VIJEĆE USTAVNOG SUDA RS: Zakon o uzurpacijama nije povrijedio vitalne interese Bošnjaka i Hrvata

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, utvrdilo da Zakonom o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 28. novembra 2019. godine, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog i hrvatskog naroda. – Vijeće je svoj stav o