Vijesti 23.06.2021.

Rajčević uručio dokumente roditeljima prve “eBebe” u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević uručio je danas u dobojskoj Bolnici “Sveti apostol Luka” prve dokumente za novorođenu bebu Sofiju majci Suzani Zekić, čime je zvanično počela realizacija projekta “eBeba”.

Rajčević je izjavio da je riječ o kapitalnom projektu, koji je kreiran i realizovan samo sa jednim ciljem, a to je da se roditeljima olakša upis novorođenčeta u potrebne evidencije.

Resorni ministar je podsjetio da je 2019. godine, kada je Ministarstvo koncipiralo ideju projekta, Vlada dala saglasnost da on bude uvršten u set kapitalnih projekata koji su od posebnog interesa za Republiku Srpsku.

“Informacioni sistem je bio završen u oktobru prošle godine, te su od tada do danas trajala testiranja. S tehničkog aspekta, ovaj projekat je multiresorni, u kojem učestvuju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sa svim svojim matičnim jedinicama po lokalnim zajednicama”, rekao je Rajčević novinarima u Doboju.

Sve to, tvrdi Rajčević, govori koliko je kompleksan ovaj projekat, koji omogućava da se cjelokupan proces prijave djeteta pokrene i završi u porodilištu, a da roditelji besplatno prve dokumente dobiju na kućnu adresu.

On je naglasio da je pokušaj pojedinih predstavnika opozicije u Srpskoj da kriminalizuju projekat posebna sramota, imajući u obziru kolike benefite “eBeba” ima za sve buduće roditelje. On je istakao da su javne nabavke u ovom projektu sprovedene u potpunosti i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Rajčević je pozvao sve nove roditelje, čije bebe dolaze na svijet u dobojskoj bolnici da svoju djecu evidentiraju posredstvom sistema “eBeba”.

“Putem SMS servisa biće u mogućnosti da prate gdje je njihova aplikacija za evidenciju novorođenčeta i da besplatno na kućnu adresu dobiju izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje”, naglasio je Rajčević.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izrazio je zadovoljstvo što projekat počinje baš u ovom gradu, ističući da će on donijeti ogromno olakšanje roditeljima.

“Imao sam mnogo primjedbi roditelja koju su se žalili da je procedura upisa novorođenčeta prespora i predstavlja opterećenje u trenutku kada oni treba da se posvete novom članu porodice”, rekao je Jerinić i dodao da ga raduje informacija da će projekat do kraja avgusta zaživjeti u cijeloj Srpskoj.

On je resornom ministarstvu zahvalio što je istrajalo u ovom projektu, te naveo da se raduje svakom novom projektu koji će olakšati administrativne i birokratske potrebe svim građanima u Srpskoj.

Direktor Bolnice “Sveti apostol Luka” Mladen Gajić ponovio je da je ovo prva zdravstvena ustanova u Srpskoj gdje se ovaj projekat realizuje i da je to rezultat uspješne saradnje republičkih institucija, lokalne vlasti i javnih ustanova.

“U sprovođenju projekta mi nismo imali nikakvih troškova, sva sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj. Mi smo obučili kadar i sada se na jednostavan način upisuju naši novi sugrađani”, pojasnio je Gajić.

On je naveo da sama procedura upisa bebe počinje po dolasku porodilje u bolnicu, gdje se uzimaju početni podaci, koji se dopunjuju nakon porođaja.

“Obrazac potpisuju roditelji nakon čega se on prosljeđuje u nadležne matične evidencije, a roditeljima prvi dokumenti stižu na kućnu adresu bez bilo kakvih troškova”, ponovio je Gajić.

Majka prve “eBebe” Suzana Zekić rekla je da im je veliko zadovoljstvo što njihova beba otvara ovako značajan projekat.

“S obzirom na to da nismo baš mala ekipa i da Sofija ima dva starija brata, ovo nam je velika olakšica”, navela je Zekićeva.

(Srna, E.M)