RAJČEVIĆ: Veliki izazovi pred resorom visokog obrazovanja

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da su pred resorom visokog obrazovanja veliki izazovi, koji će da unaprijede stanje u ovom sektoru. 

Rajčević je na otvaranju Dana studenata banjalučkog Univerziteta, na kojem studira više od 17.000 studenata, ukazao na veliki posao na izradi nove vizije visokog obrazovanja s ciljem da se dođe do jednog modernog, fleksibilnog i dinamičnog sistema.

– Tu primarno mislim na javni sistem visokog obrazovanja, na naša dva javna univerziteta i na naše dvije javne visoke škole. Tu će i meni i Ministarstvu i Vladi biti potrebna podrška studentske populacije – istakao je Rajčević.

On je naveo da će studenti biti u epicentru interesovanja, od kojih se očekuje da po završetku studija ostanu, zasnuju porodice i budu pokretač i motor razvoja Republike Srpske, ne samo u ekonomskom, neko u svakom drugom smislu.

– Zato i namjeravamo da uradimo određene korake u ovom resoru. Pred nama su veoma ambiciozni planovi. Nadam se da ćemo u partnerskom odnosu, a imamo korektnu saradnju sa oba studentska parlamenta, zajednički doći do tih rješenja uz saglasnost akademske zajednice – naglasio je Rajčević.

Rajčević je podsjetio da je u ovoj godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno oko četiri miliona KM, a odnosiće se na održavanje i poboljšanje studentskog standarda.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je obrazovanje ključ uspjeha i najbolja investicija, te da će u saradnji sa institucijama i privrednici poboljšati uslove studiranja.

On je naveo da je u planu izgradnja novih prostora za fakultete, renoviranje i opremanje postojećih i dodatno uređenje prostora u oba kampusa.

– U okviru navedenih prostora planiramo formirati tehnološki park, koji bi služio kao mjesto gdje bi studenti, nastavnici i saradnici mogli da iznesu svoje ideje inovacije, a u saradnji Univerziteta i drugih privrednih organizacija bi bile realizovane – naveo je Gajanin i dodao da i od studenata očekuju brojne ideje.

On je napomenuo da su akademski građani, koji su završili Univerzitet u Banjaluci, uspješni u svom radu, u različitim privrednim subjektima i na različitim pozicijama u Srpskoj i inostranstvu.

– Svima je jasno da su studenti sastavni dio Univerziteta i da u njima vidimo svoju budućnost i budućnost Republike Srpske – istakao je Gajanin.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je od velike važnosti što u ovom gradu radi javni Univerzitet i da desetine hiljada mladih predstavljaju potencijal i kapacitet grada.

– Sasvim drugačije izgledaju gradovu u kojima žive studenti i univerziteti od onih koji to nemaju – rekao je Radojičić.

On je podsjetio da se u Banjaluci održava manifestacija “Proljeće u Banjaluci”, koja traju dva mjeseca, od 10. aprila do 10. juna, i obuhvata više od stotinu događaja.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić najavio je da će u narednih deset dana, koliko traju Dani studenata, nastojati da dočaraju svu ljepotu studiranja u Banjaluci.

– Ove godine pripremili smo 19 aktivnosti, kao što su sportska takmičenja, takmičenja u znanju, konferencije, ali i zabavne aktivnosti, kao što su kino na otvorenom i koncerti – rekao je Babić.

On je istakao “Festival fakulteta” koji će biti održan prvi put, a cilj je da sugrađanima i gostima predstave svaki fakultet Univerziteta pojedinačno.

(Srna)

REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo.  Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake. – Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da

LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave. Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju. U

Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori. Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i

ŠESTI SABOR SNSD-a Dodik: Cilj – razvoj Srpske i očuvanje mira

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Laktašima da je politika stranke koju predvodi zasnovana na stabilizaciji, jačanju i razvoju Republike Srpske, a da je glavni cilj očuvanje mira. “SNSD je opredijeljen za politiku širenja saveza za Republiku Srpsku i danas smo za ovo dobili podršku. Sve naše aktivnosti biće u skladu sa ciljevima

NA KRUNIĆEVOM SPISKU 21 IGRAČ Fudbaleri Borca počeli pripreme

Fudbaleri Borca počeli su pripreme za predstojeću sezonu u kojoj će se takmičiti u Premijer ligi BiH. Na spisku trenera Branislava Krunića se nalazi 21 fudbaler, a timu je priključeno i šest juniora. Prvi trening sa ekipom odradio je i fudbaler iz Malija Dieudone Gbakale, koji je prošao ljekarske preglede i ima priliku da dokaže

Banjalučki gimnazijalci obilježili četiri decenije mature

Kada je Momčilo Bajagić Bajaga napisao pjesmu “Moji drugovi” kao da je mislio na generaciju banjalučkih gimnazijalaca, koji su 1979. napustili školske klupe i kao biseri se rasuli po cijelom svijetu. Od njih 381, koliko ih je maturiralo krajem osme decenije prošlog vijeka, polovina je u subotu, 8. juna, ponovo sjela u klupe, prisjetila se

MUP RS u ponedjeljak predstavlja ‘chat bot’ aplikaciju na viberu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske predstaviće u ponedjeljak, 17. juna čet bot /chat bot/ aplikaciju Ministarstva na viberu kao jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a sa građanima, a samim tim i informisanja. Tom prilikom biće predstavljen i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Srpske. Predstavljanje čet bot aplikacije i nove internet