Biznis 08.05.2019.

Rajfajzen banka kupuje Komercijalnu banku

ČITANJE: 1 minuta

Kako Kurir eksluzivno saznaje, austrijska Rajfajzen banka Internešenel kupuje beogradsku Komercijalnu banku, koja ima filijale i u RS.

Zaposleni u banci su obaviješteni, a u toku je proces preuzimanja. Privatizacioni savjetnik Komercijalne banke francuska konsultantska kuća Lazard će u Srbiju doći krajem maja kada će se i zvanično otvarati ponuda za kupovinu.

Za Komercijalnu banku vladalo je veliko interesovanje u finansijskom svijetu. U Komercijalnoj banci država ima najveći udio, odnosno 41,7 odsto kapitala, dok je 24,43 odsto akcija u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, a Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svjetske banke, ima 10 odsto vlasničkog udjela.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ranije je najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera “Komercijalne banke” i cijeli postupak bi trebalo da bude završen do kraja godine.

– Očekujem najmanje dvije referentne ponude i najbitnije je da proces bude transparentan. U međuvremenu kompanija “Lazard” će pripremiti dokumentaciju i ukazati državi na najbolje opcije – izjavio je Mali.

(Kurir)