Vijesti 02.01.2023.

Rajilić: Srpska najveća garancija opstanka Srba u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je Republika Srpska najveća garancija opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

“Srpska je naveći uspjeh boraca poroteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i njihovih porodica, kao i civila”, rekla je Rajilićeva Srni, povodom predstojećeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

Rajilićeva je rekla da danas srpski narod živi u miru i izobilju u odnosu na vrijeme kada je nastala Republika Srpska.

Kada je riječ o pokušajima osporavanja obilježavanja Dana Republike Srpske iz Federacije BiH, Rajilićeva je navela da to nije ništa novo jer su “oni odavno poznati kao srbomrzci i mrzioci Republike Srpske”.

“Oni bi željeli unitarnu BiH, druge politike, ratove, progone i da Srba nema na ovim prostorima. Srba ima u Republici Srpskoj i Srpska će vječno trajati”, poručila je Rajilićeva.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Svečani defile povodom Dana Republike – 9. januara prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti svečana akademija u Banjaluci.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik, koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku.