Politika 29.02.2016.

Rajilić: Za Srbe i Srpsku 1. mart neprihvatljiv kao praznik

ČITANJE: 1 minuta
bozica rajilic
Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da je za srpski narod i Republiku Srpsku neprihvatljivo da se 1. mart proslavlja kao dan nezavisnosti BiH.

– Nikada nećemo smatrati 1. mart praznikom za Srbe, već danom gaženja ljudskih prava- rekla je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, neprimjereno obilježavanje dana takozvane nezavisnosti BiH u Federaciji BiH /FBiH/, svake godine predstavlja “nož u srce” srpskom narodu.

Rajilićeva postavlja pitanje – kako je moguće uopšte govoriti o prazniku ako ga ne prizna jedan narod i jedan entitet?

-Taj datum podsjeća Srbe na početak rata, početak progona sa kućnog praga, sa radnih mjesta, odvođenje u logore, zatvore, sabirne centre za Srbe- istakla je ona.

Rajilićeva je naglasila da 1. mart podsjeća na prvo preglasavanje na referendumu, a zatim na formiranje paravojnih jedinica i njihove “noćne akcije ” koje su bile atak na srpske živote i imovinu.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH 1. mart se obilježava kao dan nezavisnosti, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Tog dana 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

(Agencije)