Politika 20.03.2019.

RAJKO VASIĆ: Izetbegoviću važniji raspad Bh. bloka od formiranja vlasti na nivou BiH

ČITANJE: 2 minute

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić smatra da će lider SDA Bakir Izetbegović i Sarajevo učiniti sve da onemoguće Republiku Srpsku i Milorada Dodika, kao predsedavajućeg Predsjedništva BiH, da u svom prvom naletu formiraju vlast na zajedničkom nivou, te da je očigledno njihov plan da se odgodi formiranje Savjeta ministara koliko je god moguće.

“Bošnjacima je ovakvo stanje dobro. Oni drže sve konce u Savjetu ministara i dobro im je u ovakvoj situaciji”, istakao je Vasić i dodao da za to postoje dva razloga.

On je naveo da je prvi razlog jasno usmjeren protiv Republike Srpske, da ne bi kojim slučajem bila u uzletu, jer bi imala i predsjedavajućeg Savjeta ministara i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u prvih osam mjeseci, a da je drugi što bošnjačkim političarima odavno nije stalo do tih, kako ih zovu, državnih institucija, niti BiH.

“Izetbegović više pažnje posvećuje tome kako će razbiti Bh. blok nego što se brine za formiranje takozvane državne vlasti”, rekao je Vasić za “Večernje novosti”.

On je naglasio da u cijeloj priči koja se plasira u vezi sa formiranjem Savjeta ministara međunarodnoj zajednici i Zapadu ne treba vjerovati.

“Međunarodna zajednica ima svoju priču koju plasira u Sarajevu, kada govore o formiranju vlasti na nivou BiH i to nije ništa novo. Nije prvi put da Zapad obmanjuje Srbe”, rekao je Vasić.

Prema informacijama “Novosti”, glavni kočničar procesa formiranja vlasti na nivou BiH su upravo SDA i Bakir Izetbegović, koji na sve načine iz procesa razgovora sa SNSD-om i HDZ-om BiH žele da izvuku korist samo za Sarajevo i Bošnjake, a na štetu i Srba i Hrvata, i da svjesno blokiraju proces formiranja vlasti sve dok traje Dodikov osmomjesečni mandat na čelu Predsjedništva BiH.

Tako Bošnjaci i dalje ne odustaju od pritisaka na Srpsku u vezi sa putem BiH u NATO, iako im je jasno poručeno iz Republike Srpske da je njen stav vojna neutralnost i da tu neće prihvatiti nikakve ucjene iz Sarajeva.

(Srna)