Vijesti 04.12.2020.

Rajkovača: Ako se situacija ne poboljša, plan da cijeli UKC pretvorimo u Kovid bolnicu

ČITANJE: 2 minute

Naš plan je da cijeli Univerzitetski klinički centar pretvorimo u Kovid bolnicu ukoliko situacija ne bude išla na bolje, kaže pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove na Univerzitetskom kliničkom centru dr Zvezdana Rajkovača gostujući u ATV emisiji “1na1”.

Rajkovača podsjeća da je prvobitno samo zgrada stare hirurgije trebalo da bude adaptirana za kovid pacijente, međutim, zbog pogoršane situacije u poslijednje vrijeme, moralo se pronaći riješenje pa je pregrađen centralni medicinski blok gdje su počeli da smještaju pacijente zaražene korona virusom.

Naglašava da je fizički zatvorena komunikacija između kovid i nekovid pacijenata i da je praktično nemoguće da dođe do ukrštanja, prenosi ATV.

U posljednjih nekoliko sedmica dnevno je dolazilo i do 200 pacijenata sa sumnjom na kovid, a 3-4% medicinskog osoblja od svih zaposlenih pozitivno je na koronu, poručuje Rajkovača. Naglašava da je virus prisutan u zajednici pa se zaraza ne širi samo u zdravstvenim ustanovama.

– Oko 50% pacijenata na UKC-u koji budu priključeni na respirator uspiju i da se odvoje od njega – kaže Zvezdana Rajkovača. Napominje da jedan dan liječenja jednog pacijenta na respiratoru u prosjeku košta oko 2.000 KM jer su to pacijenti koji iziskuju najviše njege i najviše lijekova, ali da na UKC-u trenutno imaju sve što im je potrebno da se pacijeni adekvatno zbrinu.

– Sa kovid pacijentima, kaže Rajkovača, rade timovi od 8 ljekara, postoje čekaonice i pacijenti ne moraju više čekati vani. Na istom mjestu su laboratorija, rendgen, ct, ultrazvuk, tu se radi i testiranje i pregled. Na jednom mjestu skoncetrisane su sve pretrage koje treba da se urade – poručuje dr Rajkovača.

Ona kaže da je UKC jedina medicinska ustanova u BiH, a i šire, koja ima intenzivnu njegu za nehirurške bolesnike.

(ATV)