Magazin 20.03.2016.

Rak dojke – devet razloga za uzbunu

ČITANJE: 3 minute
rak-dojke
Redovan odlazak kod ljekara zbog pregleda grudi i reproduktivnih organa veoma je važan.

Ali, nije zgoreg ni da se ponekad same pregledate, a ako uočite neke od ovih promjena, bilo bi najbolje da se što prije javite ljekaru:

Jedna dojka veća od druge

Ovo stanje može da označava prirodnu asimetriju dojki, koja je uobičajena kod većine žena, a koja najviše dolazi do izražaja tokom razdoblja PMS-a. Međutim, može da bude u pitanju i rak dojke. Kada dojka počinje značajno da menja oblik, to može da upućuje na abnormalne promene u tkivu dojke. Ako primetite takve promjene, potražite savjet ljekara što prije.

Iritacija kože ispod dojke

Može da znači alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikl. Takođe, ovo je simptom upale na koži koja je česta kod žena sa većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, a u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

Kvržice na aureoli

U pitanju su prirodne promjene na bradavicama. Uloga grudi je proizvodnja mlijeka, a sitne kvržice označavaju završetke žlijezda. One se tokom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati mnogo izraženije. Ali, ako primijetite jednu ili više neobično izraženih kvržica, to može biti znak ciste na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolisati.

Kvržice na aureoli mogu da upućuju i na tumor. Promjene unutar dojke, posebno one koje se mogu vidjeti golim okom ili napipati treba odmah prijaviti ginekologu.

Pojava dlačica na dojkama

Najčešće je u pitanju reakcija na preparate ili lijekove koji sadrže testosteron, muški hormon, ali može biti i znak sindroma policističnih jajnika. Ostali simptomi koji upućuju na ciste na jajnicima su pojava akni i neredovna menstruacija.

Svrab bradavica

Može da upućuje na alergijsku reakciju na sredstvo za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Obavezno operite novi grudnjak ili odjeću prije prvog nošenja, a znajte da svrab može da označava i skori dolazak menstruacije, dok ponekad upućuje na hormonalne promjene u organizmu.

Tu je i svrab kao simptom raka bradavica. Ova vrsta karcinoma vrlo je rijetka, a dolazi uz druge simptome poput ljuskave i vrlo suve kože bradavica i žućkastog ili crvenkastog iscjedka.

Beličasti iscjedak iz bradavice

Dojke služe za proizvodnju mlijeka, a iscjedak koji podsjeća na mlijeko je normalna pojava i nije nužno znak bolesti, ali može biti uzrokovan i fizičkim stimulansom zbog povišenog nivoa prolaktina, nevezano za trudnoću i majčinstvo. Može biti i reakcija na lijekove, koji podižu nivo hormona prolaktina.

Crvenkasti iscjedak iz bradavice

Može da upućuje na benigni tumor koji može da nastane u mliječnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savjet ljekara.

Kvrgavo, grudvasto tkivo u dojkama

Često upućuje na proširenje mliječnih kanalića – mastopatiju. Riječ je o najčešćoj promjeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promjene prije menstruacije i stres. Međutim, može da bude i znak cista (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promjene postaju sve izraženije, posjetite ginekologa.

Kvržica na dojci

Uglavnom je u pitanju cista. Ako je kvržica okrugla i “beži” pod pritiskom, vjerovatno je riječ o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idućeg ciklusa nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije pre menstruacije.

Imajte u vidu da je ovo i simptom raka dojke. Iako je većina promjena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smijete da zanemarite. Ako osjetite pod prstima masu u dojci koja se ne mijenja, odmah potražite savjet ljekara.

(B92)