Vijesti 14.11.2020.

RAK POJAČAO KONTROLE: Zbog umanjene emitovane snaga predajnika ugrožen kvalitet prijema kod korisnika

ČITANJE: 1 minuta

Prilikom pojačanih  kontrola poštovanja tehničkih i administrativnih uslova svojih nosilaca dozvola, Regulatorna agencija za komunikacije kod najvećeg broja monitorisanih stanica utvrdila je umanjenu emitovana snaga, čime je ugrožen kvalitet prijema kod krajnjeg korisnika.

Tom prilikom utvrđeni su i slučajevi neregularnog zauzimanja radio spektra, čime se ometa rad radio stanica na susjednim frekvencijama, navodi se u saopštenju na sajtu Regulatorne agencije za komunikacije.

Poštujući epidemiološka i vremenska ograničenja, Agencija je kontrolu započela na višim lokacijama u Bosni i Hercegovini jer su teže pristupačne u zimskim uslovima, te su u skladu sa tim kontrole prvo obavljene na lokacijama u okolini Sarajeva, Grdonj i Trebević, kao i Banjaluke na lokaciji Šibovi, navedno je u saopštenju.

Agencija će izdati pismeno upozorenje za sve nosioce dozvola Agencije kod kojih su utvrđene nepravilnosti, a ukoliko nosioci dozvola ni nakon pismenog upozorenja ne otklone utvrđene nepravilnosti u navedenom roku, Agencija će u skladu sa svojim nadležnostima primjenjivati odgovarajuće mjere.

Podsjećamo, u BiH postoji oko 2.000 emisionih lokacija na kojima se nalaze sve vrste radio i TV predajnika, repetitora i radio linkova, te oko 3.000 lokacija na kojima je smještena oprema mobilnih operatora.

(N.S/ Banjaluka.net)